
Meer dan 100 stadsmedewerkers die door de coronamaatregelen dreigden tijdelijk werkloos te vallen, steken nu de handen uit de mouwen in onder meer de inloopcentra voor daklozen, het triagecentrum van het AZ Jan Palfijn en de recyclageparken van IVAGO. Met Stad Gent springen we bij waar het kan. Ons personeel toont zich van z'n beste kant.
Van poetsen tot coördineren
Al meer dan 100 stadsmedewerkers kregen de voorbije twee weken andere taken, die toch aansluiten bij hun opleiding of expertise. Dat aantal stijgt nog elke dag. Enkele voorbeelden: maatschappelijk werkers en buurtwerkers werden ingeschakeld in de inloopcentra voor daklozen en in het pre-triagecentrum aan het AZ Jan Palfijn. Een aantal servicemedewerkers helpt met poetsen en met logistieke taken in de woonzorgcentra. IVAGO doet beroep op stadspersoneel om de heropening van de recyclageparken mee in goede banen te leiden. Een aantal collega's werd heringezet in een tijdelijke coördinatieteam om de stroom aan zorg- en verpleegkundig personeel in kaart te brengen.
Veiligheid en gezondheid voorop
Voor elke heroriëntering is er een advies nodig van de interne preventiedienst. De veiligheid, gezondheid en het welzijn van de medewerkers blijft van prioritair belang.
'Ons departement HR toont zich zeer wendbaar in deze crisis. En onze medewerkers tonen nog maar eens dat ze flexibel zijn en bereid zijn om bij te springen waar nodig. De interne preventiedienst waakt daarbij over veilige werkomstandigheden voor ons personeel. Iedereen zet zich 200% in.'
Nog geen match voor 600 personeelsleden
Voor zo'n 600 personeelsleden werd nog geen match gevonden. Zij blijven tijdelijk enkele dagen noodgedwongen thuis, onder het stelsel van 'dienstvrijstelling' of tijdelijke werkloosheid, respectievelijk voor statutaire ambtenaren en contractuelen. Zij blijven oproepbaar.