
Sociale economie: Stad Gent neemt ook als werkgever haar verantwoordelijkheid
Vorige week riep ik de Vlaamse Regering in een opiniestuk op om meer te investeren in de sociale economie. Meer bepaald in het collectief maatwerk, de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen, is er een groot inhaalmanoeuvre te maken. Voor Gent wachten meer dan 300 personen op een job in het collectief maatwerk. 300 mensen, die willen werken maar waarvoor er geen plaats is.
Als Schepen ben ik bevoegd voor zowel Sociale Economie als Personeel. Dat is een interessante combinatie, omdat Stad Gent als werkgever ook hefbomen in handen heeft om de sociale economie te laten groeien. Vanuit die filosofie starten we nu met een eigen maatwerkafdeling. We kunnen dat, omdat Stad Gent erkend is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vaak omwille van een arbeidshandicap, aangepast werk én begeleiding op maat aan te bieden.
Vanaf eind dit jaar zullen er vijf kwetsbare werkzoekenden op verschillende werkvloeren van het Dienstenbedrijf Sociale Economie aan de slag gaan. Het is de bedoeling dat zij onder begeleiding bijleren en finaal kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.
Twee maatwerkers worden tewerkgesteld als keukenmedewerker, twee als medewerker bouw en één als distributeur van was en strijk.
Ook los van de 5 maatwerkers die nu in dienst worden genomen, investeert de Stad Gent sterk in de sociale economie. De Stad stelt 130 voltijdse equivalenten te werk in de lokale diensteneconomie en financiert nog eens 47 arbeidsplaatsen bij andere Gentse werkgevers.
Sociale economie in Gent
'De sociale economie doet prachtige dingen voor Gent en de Gentenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik ben daar zeer fier op, en engageer me om de sector verder te doen groeien. De Stad Gent neemt hierin nu al haar verantwoordelijkheid. De nieuwe Vlaamse regering zal dat ook moeten doen, en een tandje moeten bijsteken.' - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk en Sociale Economie en van Personeel