VVSG lanceert vandaag een persbericht. Daarin roept het op tot een meer doorgedreven aanpak van zwerfvuil. Gelijk hebben ze. Lees hieronder ook mijn gedacht hierover
OPINIE
Dweilen met de kraan open
Schijnt de zon? Dan regent het afval in parken en op pleinen. In Vlaamse steden, maar evenzeer in Amsterdam, Londen… Netheidsploegen ruimen letterlijk achter de mensen op, alsof het vanzelfsprekend is. Tot ieders frustratie én met extra kosten voor de gemeenschap. Want al dat dweilen met de kraan open is natuurlijk niet gratis.
Opkuisen is niet de oplossing. Het is tijd om de afvalkraan dicht te draaien. Eigenlijk is het simpel: minder zwerfvuil begint bij minder productie van afval. Wat niet gemaakt wordt, kan niet weggegooid worden. Afvalpreventie is het structurele antwoord. En herbruikbaar het sleutelwoord.
Herbruikbaar is het antwoord
Herbruikbaar was de standaard tot de komst van goedkope plastics, die het consumeren in de eerste plaats vergemakkelijkten. Ondertussen zien we de gevolgen van die gemakzucht: van de zwerfvuiltapijten in onze parken tot de plastic soep in de oceanen. Zijn goedkope plastics ons zoveel waard?
Toegegeven, herbruikbaar is wat omslachtiger dan gewoon consumeren en wegwerpen. Maar haalbaar is het zeker. De Gentse Feesten met herbruikbare bekers zijn er niet minder plezant op geworden. Die Gentse aanpak is ondertussen in Vlaamse wetgeving omgezet. Tapijten van wegwerpbekers zijn daarmee verleden tijd.
Er zijn nog goede voorbeelden, vaak verscholen in het alledaagse. Een organisatie als Billie Cup brengt herbruikbare bekers op de markt. Daarmee kan je nog steeds terecht bij je favoriete barista, maar de beker breng je terug of hou je bij voor een volgende koffie. Voor broodjes en boterhammen bestaan er dan weer duizend-en-een mooi geïllustreerde herbruikbare foodwraps. Het hoeft heus geen wegwerpzakje of aluminiumfolie te zijn. Ook heeft elke centrumstad intussen al zijn afvalarme winkel, waar je eigen potjes en duurzame verpakkingen meebrengt. En dus niet koopt, uitpakt en in eenzelfde beweging weer wegwerpt. Trouwens, waar blijft toch dat statiegeld op plastic flesjes en blik? Waar men het invoert, verdwijnt zo’n 40% zwerfvuil uit straten en parken. Dat is toch een no-brainer?
Oproep aan afvalproducenten
Daarom een oproep aan de afvalproducenten: maak van afvalpreventie het uitgangspunt. Stop de handen van klanten niet vol met wegwerpverpakkingen, servieten, rietjes, wegwerpbestek en ander afval. Kies voor herbruikbare alternatieven. Bied die minstens aan, en maak het de mensen zo makkelijker om te kiezen voor duurzaam. Neem uw verantwoordelijkheid, steeds meer klanten zullen dat met plezier ook doen. Propere parken en pleinen, propere rivieren en oceanen, beginnen ook bij jullie.
Ik heb er als lokaal bestuurder echt genoeg van. Tijd om te handelen, beste producenten. Draai de afvalkraan dicht.
Bram Van Braeckevelt - Schepen van Openbare Netheid Stad Gent en voorzitter IVAGO