12 dec 2017

Gent zet haat buitenspel

Hoe kunnen we vermijden dat manifestaties met bijhorend racistische geweld, zoals eind november, zich herhalen? Dat was mijn vraag op bij de betrokken gemeenteraadscommissie aan burgemeester Daniel Termont (sp.a)

Gent werd op 26 november 2017 opgeschrikt door een onaangekondigde manifestatie, met het doel haat en geweld te zaaien. Er is uiteraard het recht op vrije meningsuiting maar doelbewust geweld en onrust uitlokken, kwetsbare gezinnen met kinderen traumatiseren, valt op geen enkele manier goed te praten. Dergelijke manifestaties plaatsen zich buiten een democratische context.

Het is echter niet altijd evident om onaangekondigde manifestaties te vermijden. Dan moet de politie op een goeie manier reageren, in eerste instantie door conflict vermijdend op te treden. Al gaf de burgemeester wel mee dat zijn advies over toekomstige manifestaties beïnvloed zal worden door de feiten van 26/11. 

Dergelijke intimidaties horen niet, zeker niet in Gent

Het is dan ook goed dat er afgelopen zondag 350 Gentenaars samen kwamen op de Vrijdagsmarkt. Toen nog niet wit, maar wel koud. Al was het wel een warm moment, een mooi signaal tegen haat.