
Fietsdiefstal blijft een probleem in Gent. Ondanks alle inspanningen van burgers om te registreren en van de politie om daders te klissen. Daarom kaartte ik het probleem nog eens aan bij Burgemeester Daniël Termont.
Het aantal fietsdiefstallen en fietsdieven is zeker te hoog. De Politie ziet momenteel geen positieve trendbreuk. Een nieuwe hotspot is Dok Noord. De Politie vindt dat de invoering van tracking-systemen, die particulieren (ondersteund door de Stad) kunnen aankopen, echt een positief verschil kan maken voor het beheer van dit fenomeen.
Tijdens de testperiode werd een fiets gestolen van één van de testpersonen. Dankzij het tracking-systeem kon de fiets teruggevonden worden door de Politie en de dader werd gevat. Er zijn georganiseerde bendes die fietsen stelen maar er zijn ook dieven, waarvan veel minderjarigen, die fietsen stelen voor snelverkoop of eigen gebruik. De korpschef bevestigt dat zijn medewerkers heel wat inspanningen doen. De aanpak vergt veel capaciteit.
Zo werd de lokfiets bijvoorbeeld recentelijk 4 dagen geplaatst en in die 4 dagen tweemaal gestolen. Dit betekent dat de politieleiding telkens medewerkers terug dienen te roepen van thuis uit om de dader te vatten en het nodige op papier te zetten. De jammerlijke vaststelling van de korpschef is dat de dader dan sneller thuis is dan de politiemensen.
Wat de preventieve aanpak van fietsdiefstal betreft zijn de ontwikkelingen lopende. De lightversie van de Slimme Sloten is momenteel in ontwikkeling bij de firma Mobit.
Volgende acties op korte termijn in het kader van het ‘sterker inzetten op het correct gebruik van goede fysieke fietssloten’ worden uitgevoerd door de Fietsambassade en zijn gepland eind november 2018, nl.:
- Het actualiseren en gericht verspreiden van een folder over goede fietssloten en sluitgedrag.
- Het vernieuwen van de demonstratiestand over goede fietssloten en sluitgedrag.
- Het pro-actief aanbieden van kwaliteitsvolle fietssloten op alle fietspunten en tijdens acties.
- De acties op korte termijn in het kader van het ‘sterker en gerichter inzetten op fietsmarkeringen’ worden uitgevoerd door de Fietsambassade, nl:
- Het aantal markeringsacties op verplaatsing opdrijven tot 75 per jaar, zodat wij tot 5.000 gemarkeerde fietsen per jaar komen is effectief gebeurd.
Er wordt dus volop gewerkt aan alternatieven, maar de tijd dringt. Dit jaar werd al 9% meer gestolen fietsen aangegeven dan dezelfde periode vorig jaar - Bram Van Braeckevelt
Zo lieten er bijvoorbeeld op 4 september 2018 65 collega’s hun fiets markeren in AC Portus, op 6 september 2018 110 collega’s aan Zuid/Stroom.
Wat het uittesten van de nieuwe werkwijze betreft: de rijksregister-nummers van de geïnteresseerde fietsers opvragen, het vooraf uitprinten en de labels door de organisaties zelf laten kleven. Tot op heden zijn op deze wijze een 200-tal stickers verstuurd. Deze werkwijze wordt verder getest met de scholen-acties. Namelijk in de week van 17 september 2018 en in de eerste week van oktober.
Het uittesten van GPS-tracking-systemen loopt. De test van de GPS-en-in-achterlicht startte in mei 2018. Uit een eerste evaluatie blijkt alvast dat de installatie van de prepaid-SIM-kaart en de installatie van de GPS omslachtig is. Ondanks het strikt volgen van de handleidingen krijgen 4 proefpersonen de GPS niet aan het werk en melden 4 personen dat de GPS maar ‘half’ werkt.
Er wordt dus volop gewerkt aan alternatieven, maar de tijd dringt. Dit jaar werd al 9% meer gestolen fietsen aangegeven dan dezelfde periode vorig jaar.
Lees meer in Het Laatste Nieuws