Op het vlak van inclusieve werkvloeren wil Stad Gent het goede voorbeeld geven, o.a. met een breed plan rond diversiteit en inclusie in de stadsorganisatie. Vanuit de Dienst Werk en Activering zijn we ook de katalysator om werkgevers uit de Gentse regio samen te brengen rond dit thema. Eerste traject rond inclusieve werkvloeren met werkgevers is succesvol afgerond. Acht werkgevers namen deel.
Inclusieve werkvloeren zijn erg belangrijk. Zich goed voelen tussen collega's en in de werkomgeving is een voorwaarde voor duurzame tewerkstelling. Bovendien moeten we elk talent een plek geven om te groeien en verder te ontwikkelen. Anders verspillen we menselijk kapitaal, en dat is zonder. Zeker op een arbeidsmarkt die gekenmerkt is door schaarste.
Eerste lerend netwerk afgelopen
Een van de eerste acties die we uitvoerden, is het opzetten van lerende netwerken. Daarin wisselen bedrijven goede praktijken uit, en kunnen ze leren van elkaars ervaring. We nodigen er ook experts uit om hun kennis te delen. De thema’s die in de verschillende sessies aan bod komen, zijn bepaald door de bedrijven zelf. In de eerste reeks ging dat van werkbaar werk en coachend leidinggeven op een inclusieve werkvloer, tot omgaan met racisme en instrumenten zoals mentoring, peter-meterschap en allerlei tewerkstellingsmaatregelen.
8 werkgevers uit de Gentse regio
Aan de eerste reeks namen Ikea, Lidl, G4S, Volvo Cars, Adient, Culinor cuisine, Infrabel en Fluvius deel. Ook I-Diverso werkte eraan mee, binnen het ESF-project Schakels naar Inclusief Ondernemen.
Naast de lerend netwerken plant de Stad Gent nog een hele reeks anders acties, waaronder ondersteuning voor bedrijven om hun selectiejury bewust te maken van onbewuste vooroordelen, om aan zelfmonitoring te doen, om het onthaal van medewerkers inclusiever te maken etc.