
Een weerspiegeling van de Gentse samenleving in het korps is al langer een uitgangspunt waaraan gewerkt wordt. Dit valt niet van de ene dag op de ander te realiseren en er zijn bovendien ook heel wat drempels die dit voor Gent niet eenvoudig maken. Als gemeenteraadslid wil ik dit niet los laten en op de nagel blijven kloppen. Want 30 procent van de Gentenaars heeft een migratieachtergrond en dan is een hoofdzakelijk ‘wit’ politiekorps niet aanvaardbaar.
Er zijn verschillende initiatieven opgestart om het korps te versterken en de drempels naar diversiteit weg te werken. In de media is er ook heel wat te doen geweest over de criteria om aan de opleiding te starten. Daarom vroeg ik aan Burgemeester Termont om een update en drong ik aan op een concrete aanpak.
De Gentse flikken tellen slechts enkele tientallen medewerkers met een migratieachtergrond, terwijl dertig procent van de Gentenaars wortels in het buitenland heeft. De diversiteit van het politiekorps moet dus beter. Daar dring ik als raadslid ook al jaren op aan. Maar toegegeven, zo eenvoudig is het niet.
Er zijn al inspanningen gedaan, maar de resultaten zijn pas op lange termijn zichtbaar.
De voorbije maanden zijn bij het Gentse korps vijf mensen gestart die via een speciaal begeleidingstraject zijn gevonden. In oktober beginnen er nog zes. Nog eens drie mensen volgen de opleiding tot beveiligingsagent. Dat zijn veertien mensen. Meer concrete resultaten zijn er voorlopig niet.
De effecten worden volgens de leiding van de politie langzaam zichtbaar, maar het mag en moet wel sneller gaan. - Bram Van Braeckevelt
De jongste telling dateert van 2016. Toen kwam men via het tellen van 'niet-Vlaamse namen' en een interne oproep tot 38 mensen. Het korps telt vandaag 1.355 medewerkers. De volgende meting is gepland voor begin 2019. De politie investeert redelijk wat moeite en geld in het vinden van medewerkers uit migrantengemeenschappen. Dat gebeurde dit jaar onder meer met een informatiesessie in een boksclub en in een moskee.
De effecten worden volgens de leiding van de politie langzaam zichtbaar, maar het mag en moet wel sneller gaan. Zo kan er een jaar zitten tussen het afleggen van de fysieke en mentale proeven en de effectieve start van de politieopleiding. Die duurt dan nog eens minstens een halfjaar.
Maar dan nog is er geen zekerheid dat de mensen die we begeleiden, mogen of kunnen kiezen om in Gent te werken. Ze zijn afhankelijk van federale richtlijnen. Sommige lichtingen nieuwe agenten kunnen kiezen waar ze werken; andere krijgen een zone toegewezen, afhankelijk van waar volk nodig is.
Door het lange wachten tussen de proeven en de opleiding raken kandidaten bovendien gedemotiveerd of zoeken ze elders een job. We blijven grote inspanningen doen, maar het zal allemaal pas op lange termijn resultaat geven.