
Hoera! Er is een akkoord over de begroting voor deze legislatuur.
We waren ambitieus, hebben dat ook in centen omgezet - ook binnen mijn eigen bevoegdheden.
We zijn fier op ons werk, en fier op Gent.
Werk: veel steun voor Arbeidspact én praktijktesten op de arbeidsmarkt
Het Arbeidspact wil de Gentse arbeidsmarkt klaarmaken voor de toekomst én 2.500 Gentenaars extra aan een goede job helpen.
Stad Gent reserveert daarvoor een budget van 5,5 miljoen euro. Met een deel van dat geld (1,5 mio euro) zetten we innovatieve projecten en samenwerkingen op met verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld de bouw- of horecasector. Op die manier werken we mee aan de arbeidsmarkt van de toekomst.
Het Arbeidspact is een samenwerking tussen heel veel partners. Met een co-financieringsfonds van 1,2 miljoen euro willen we die samenwerking verder stimuleren.
'We brengen burgers, bedrijven, jongeren en scholen dichter bij elkaar en bij de arbeidsmarkt. Ook de meest kwetsbaren nemen we mee.'
Naast het arbeidspact voorzie ik ook de middelen om praktijktesten op de arbeidsmarkt te kunnen invoeren. Iedereen verdient immers een eerlijke kans op werk. De praktijktesten willen niemand met de vinger wijzen, maar dienen om soms ook verborgen of onbewuste drempels in selectieprocedures bloot te leggen en bespreekbaar te maken.
Openbare Netheid en IVAGO: wie sorteert wordt beloond, de vervuiler betaalt
Een propere en afvalarme stad is voor mij echt prioritair. IVAGO krijgt daarom bijkomende middelen (+21 miljoen euro) om te investeren in een duurzaam afvalbeleid, in recyclageparken en in extra personeel. We blijven ook inzetten op meer geel op straat. Ook de Cel Netheid, die de verschillende netheidsacties overziet, zal versterkt worden.
We verhogen de handhaving op sluikstorten. Een propere stad maken we samen.
'De prijsaanpassing zal enkel voelbaar zijn voor wie niet sorteert. Voor wie dat wel doet, verandert er financieel niets. De vervuiler betaalt.'
Met komst van de P+MD-zak zal er een kwart minder afval in de restafvalzak belanden. Om het sorteren aan te moedigen, passen we de prijs van de restafvalzak aan van 1,75 euro voor een 60l-zak naar 1,84 euro voor een 50l-zak. Wie goed sorteert, zal evenveel betalen als voordien. Grofvuil wordt betalend, zoals Vlaanderen oplegt.
Gentenaars die het financieel moeilijk hebben, kunnen blijven rekenen op een sociale correctie. Die breiden we zelfs uit, voor pmd en voor grofvuil.
Personeel: voorbeeldrol én meer handen op de werkvloer
Als grote werkgever blijft Stad Gent het goede voorbeeld geven. We walk the talk.
Daarom investeren we niet minder dan vier miljoen euro in diversiteit in onze organisatie, bijvoorbeeld via taalcoaching, beroepsinlevingsstages of acties gericht op mensen met een arbeidsbeperking. We blijven kritisch voor onszelf en lichten onze selectieprocedures door.
'We willen een overheid voor iedereen zijn, iedereen moet zich in onze organisatie thuis voelen en herkennen.'
We schakelen mee in de transitie die volop bezig is en zetten in op digitalisering op de werkvloer. We gaan samen met onze werknemers aan de slag, met blik op de toekomst. Ook ons personeel moet levenslang kunnen leren en waar nodig en nuttig kunnen omscholen.
We oriënteren personeelsinzet op de prioriteiten van het bestuur en zorgen voor extra aanwervingen om het nieuw beleid mee uit te rollen.
Toerisme: slim omgaan met de groei
Volgens onze toekomstprojecties komt er hoe dan ook een groei van het toerisme in Gent. Als die groei zich effectief doorzet, zal een deel van de city-taks voor toeristen ingezet worden voor flankerend toerismebeleid. Om de leefbaarheid van de stad en de draagkracht van de Gentenaars te bewaren, moeten we die groei immers kunnen kanaliseren.
Daarom gaan we ook verder in het spoor van de vakantiewoningenstop, en willen we de druk op de woonmarkt door oa. AirBnB blijven aanpakken. Er is bovendien ook sprake van oneerlijke concurrentie met de reguliere hotelsector, wat ongunstig is. Er komen dan ook extra controles vanuit onze Dienst Belastingen.
De toekomst van Gent kleurt groen
Met deze keuzes zorgen we ervoor dat iederéén kan meegenieten van het vele moois dat Gent te bieden heeft. De klimaatcrisis en de woonnood krijgen een adequaat antwoord. De strijd tegen armoede is een belangrijke prioriteit, en is dan ook doorheen de hele begroting terug te vinden. Zo ligt in het woonbeleid de focus op mensen met een laag inkomen en gezinnen met kinderen.
Gent kleurt de komende jaren groener, properder en blauwer. Dat wilt zeggen: meer bomen, minder afval en meer water.
Lees meer over de budgetten op de website van Groen Gent.