De laatste jaren kwamen er steeds meer toeristen met cruises naar Gent. Vanuit de haven met bussen tot midden in het centrum, daar snel even rondtoeren en dan gaan slapen op de boot. ‘Geen toerisme van de toekomst’, vind ik. En dus is er nu een beleid rond cruisetoerisme.
Leefbaarheid in de binnenstad
In 2019 kwamen er via cruises zo’n 45.000 toeristen naar Gent-centrum. Op vijf jaar is hun aantal met de helft gestegen, tot corona alles stillegde. Als het toerisme weer aantrekt, zullen wij niet actief inzetten op de komst van cruiseschepen.
“Uit bewonersonderzoek blijkt dat er geen draagvlak is voor meer cruisetoerisme bij de Gentenaars. We mikken op meer spreiding in tijd en ruimte en gaan volop voor meer duurzaamheid.”
Op piekmomenten meren er tot 12 riviercruiseschepen per dag aan in Gent. Die komen tot aan het Grootdok aan de WEBA. Dat aantal wordt nu beperkt tot vijf per dag om het cruisetoerisme beter te spreiden.
Citytaks, ook voor wie op een boot slaapt
Cruise-organisatoren betalen op dit moment geen citytaks, terwijl uitbaters van Gentse logies dat wel moeten. Die ongelijke concurrentiepositie wordt aangepakt met een nieuwe belasting in lijn met de citytaks. Met de extra inkomsten zullen we de faciliteiten voor walstroom verbeteren. Cruiseschepen die aanmeerden, dienen hun dieselmotoren af te koppelen en schakelen over naar elektriciteit. Zo beperkten we de uitstoot die zware dieselmotoren van zulke schepen veroorzaken.