De Standaard brengt vandaag een artikel over congrestoerisme.
De titel, De strijd om de congrestoerist, klinkt erg spectaculair - maar is niet onjuist. Ook Gent doet veel inspanningen om congresgangers naar de stad te halen. Want congrestoerisme is belangrijk voor Gent.
De meerwaarde van congrestoerisme
Gespreid in de tijd: congressen zijn er het hele jaar door, maar minder in de zomer. Dat is goed, want de toeristische druk op Gent mag niet te hoog worden.
- Economische return: congrestoeristen geven geld uit, gemiddeld zo'n 230 euro per persoon per nacht. En ze komen misschien nog eens terug met familie. Ter vergelijking: een 'leisure' toerist spendeert gemiddeld zo'n 150 euro per persoon per nacht.
- Kennisuitwisseling: congressen brengen experten van overal ter wereld naar Gent. Onze ambtenaren, professoren, studenten, burgers... houden op die manier vinger aan de pols. En dat is goed voor Gent, want die expertise wordt dan ook weer aangewend voor Gent en de Gentenaars.
Focus op congressen die aansluiten bij de visie en noden van Gent
“We proberen de expertise en kennis die op zo’n congressen aanwezig is, zo goed mogelijk te verbinden met de uitdagingen van de stad en de Gentenaars” – Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme
Ik vind het belangrijk dat we onze inspanningen focussen op congressen die aansluiten bij de uitdagingen van de stad. Rond innovaties in afvalverwerking, bijvoorbeeld. Of congressen over arbeidsmarkt en sociale economie, over de toekomst van toerisme zelf.
Zo is er in april 2020 een conferentie over de link tussen gezondheid en design, bijvoorbeeld van de openbare ruimte of van gebouwen. Daar kan de stad veel uit leren. Het is extra interessant dat men kiest om alle verplaatsingen tussen congreslocaties te voet te doen. Onze grote voetgangerszone is daarbij uiteraard een grote troef.
Gent Congres - met aandacht voor duurzaam congrestoerisme
Mijn grote bezorgdheid wat betreft congrestoerisme is de grote ecologische voetafdruk die het heeft. Experten van over de hele wereld, die naar Gent vliegen voor enkele dagen... dat kan beter. Daarom zullen we extra inspanningen doen om congrestoerisme te verduurzamen. De rol van het openbaar vervoer en de bereikbaarheid van Gent per trein is daarbij belangrijk. We vergelijken onze inspanningen met andere steden wereldwijd via de GDS-Index. Stad Gent en de andere Vlaamse kunststeden zijn ingestapt in DGSI. We verwachten op het einde van dit jaar de eerste resultaten, die ook kunnen dienen als nulmeting voor de inspanningen die we deze legislatuur nog zullen doen.
De contacten met congresorganisatoren worden verzorgd door Gent Congres. Dat is een team van drie personen die congressen naar Gent proberen te halen. Ze ondersteunen aanvragers, bijvoorbeeld met de opmaak van een professioneel en mooi 'bidbook' (een aanvraagdossier) en ondersteunen bij de organisatie en promotie eens het congres toegekend is aan Gent. Gent Congres is onafhankelijk en geeft objectief advies, en werkt niet met lidmaatschappen. Iedereen kan er beroep op doen.
Wat cijfers
- In 2018 was 18% van de overnachtingen voor congressen. (208.765 op 1.160.864)
- Een congresganger spendeert gemiddeld 230 euro pp./nacht
- In de ICCA-ranking staat Gent wereldwijd op de 56ste en in Europa op de 31ste plaats wat betreft populaire congresbestemmingen.
Stadsdebat
Eind november organiseren we een stadsdebat over de toekomst van toerisme in Gent. Ook de rol en plaats van congrestoerisme kan daar besproken worden. Hou deze website in de gaten voor meer info.
Groeten!
Bram