Met het oog op meer diversiteit bij het stadspersoneel, verdriedubbelden we het aantal inleefstages. Een eerste groep van 13 stagiairs met migratieachtergrond en/of arbeidsbeperking sluit nu een succesvolle stage af. 2 van hen kunnen alvast aan de slag blijven bij Stad Gent.
BIS staat eigenlijk voor 'beroepsinlevingsstage'. Het is een manier waarop werkzoekenden via een betaalde stage een organisatie en job van binnenuit leren kennen. Voor werkgevers is het een kans om te leren van iemand die de werkvloer met frisse blik bekijkt.
Vanuit Stad Gent willen we die kans echt grijpen. Daarom zetten we een hele werking op rond de BIS'ers. Zij worden begeleid door een diversiteitsconsulent, een stagebegeleider en een buddy. Daarnaast kregen zij opleiding en vorming om de stap naar een job bij de stad, of bij een andere werkgever, te vergemakkelijken. Bovendien krijgen zij via de stage ook een beter zicht op hun sterktes en potentieel.
We creëren als werkgever de ideale omstandigheden waarbinnen BIS-stagiairs hun competenties kunnen ontdekken, tonen en verder ontwikkelen. Dat is belangrijk voor hen, en we leren als organisatie ook veel uit. Met hun feedback geven de stagiairs mee vorm aan onze ambities voor een divers en inclusief personeelsbeleid.
Succesvol traject
Na het afronden van de eerste 13 stages, mag het project een succes genoemd worden. BIS'ers geven aan dat de werkervaring - op niveau van hun diploma - hun versterkt heeft en zorgde voor meer zelfvertrouwen.
Stagebegeleiders getuigen over de meerwaarde voor de dienst. BIS-stagiairs werken complementair en duiden blinde vlekken in de aanpak van de bestaande teams.
Vier van de dertien stagiairs verlaten de stage met uitzicht op een job. Twee van hen kunnen aan de slag blijven bij Stad Gent, twee anderen vonden een job extern.