Bram Van Braeckevelt

Mensen verdienen perspectief. Dat is mijn politieke drive. Want het kan anders.

De regeringen in ons land voeren een beleid met de rug naar de toekomst. Talent blijft in het onderwijs verloren gaan. Fijn stof blijft de gezondheid schaden. Werkzoekenden die keer op keer het deksel op de neus krijgen. En het antwoord van de regering is: "Besparen! Het kan niet anders." Wel het kan wel anders. Dat bewijst de Gentse coalitie met Groen in de meerderheid, dat bewijst Groen nationaal met een alternatieve begroting… in evenwicht. Politiek is meer dan enkel de filosofische discussie over meer of minder vrijheid, over progressief of behoudsgezindheid, of minder of meer Vlaanderen. Voor mij is politiek mijn manier om me te engageren voor meer perspectief.

Wie is Bram?

Bram als animator

Geboren in West-Vlaanderen, thuis gekomen in Gent. Van het Muinkpark, naar Macharius-Heirnis tot een appartement aan de Sterre en uiteindelijk gesetteld in Gentbrugge.

In 1986, net na de halve finale van de Rode Duivels op het WK voetbal in Mexico en de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl, zag ik het levenslicht. Mijn ouders en zus zijn doof, dus kreeg ik twee moedertalen mee: Nederlands en Vlaamse Gebarentaal. Ik ben gepokt en gemazeld in het jeugdwerk. Zowel de jeugdraad als het jeugdhuis waren mijn ding en tijdens de zomer was ik als animator niet van het speelplein weg te slaan.

groen2010

Als studentenvertegenwoordiger en zelfstandige bestond mijn studentenleven uit net iets meer dan boeken en pinten alleen. Ik studeerde sociaal-cultureel werk bij KATHO-Ipsoc (nu VIVES), liep stage bij het wereldfilmfestival Cinema Novo (nu MOOOV) en ging op Erasmus in Frankrijk (Angers). Daarna behaalde ik mijn diploma 'Master in de Europese Unie-studies' aan de Universiteit van Gent en de ULB.

In 2003, een jaar van de federale verkiezingen, kreeg ik voor het eerst een flyer van een progressieve politieke partij in mijn handen gestopt. Toen ik die uitgangspunten las wist ik dat ik niet aan de zijlijn zou blijven staan. Tijdens mijn late tienerjaren werd ik politiek actief en kon ik al snel voor het eerst aan de (gemeenteraads)verkiezingen deelnemen. Sinds 2005 liet ik politiek niet meer los. Na de verkiezingen van 2009 begon mijn engagement bij Jong Groen en Groen. Van 2012 tot 2014 was ik samen met Lies Corneillie en Wanda Lauwers nationaal Jong Groen voorzitter. Daarna werd ik verkozen tot nationaal partijbestuurslid bij Groen.

Jong Groen

Na de lokale verkiezingen van 2012, werd ik samen met 10 andere Groenen verkozen voor de Gentse gemeenteraad en maken we deel uit van de Gentse bestuursmeerderheid sp.a-Groen-Open VLD. Als gemeenteraadslid volg ik de thema's haven, onderwijs, kinderopvang, jeugd, politie, brandweer, algemeen beleid, seniorenbeleid, OCMW, armoedebestrijding en werk op. In januari 2015 volgde ik Dirk Holemans op als fractieleider voor Groen Gent in de gemeenteraad. Het een eer om als jonge Gentenaar mee aan de kar te kunnen trekken voor een sociaal en ecologisch Gent.

non-profit

Ondertussen werk ik sinds 2009 als nationaal vakbondsverantwoordelijke voor de non-profit, dienstencheques en uitzendarbeid. Concreet onderhandel ik als sectorverantwoordelijke collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) en beheer ik met de andere sociale partners fondsen die tewerkstelling en vorming mogelijk maken. Na al die jaren blijft het een uitdagende job en zijn het dankbare sectoren om syndicalist te zijn.

"De dag dat welzijnswerkers zouden wegvallen, zal snel opvallen dat we zonder hen niet kunnen. Ze zijn de hoeders van onze samenleving. Opkomen voor kwaliteitsvolle welzijn en zorg, dat is mijn job, dag in dag uit… Voor kinderopvang tot opvoeders, van thuisverzorgers tot maatschappelijk of sociaal-cultureel werkers."

Naast politiek, mijn job en het thuisfront werk ik graag mijn kilometers af langs de Schelde in de Gentbrugse Meersen en als het even kan, passeer ik met plezier bij een activiteit van de Gentse Biervereniging.


In het kort:

Favoriete film: La Meglio Gioventù
Strafste boek: De Welwillenden-Les Bienveillantes
Politiek voorbeeld: Martin Luther King
Inspiratie: Roberto Begnini
Vermijd: Muggen en onverwacht hard stromende kranen in publieke toiletten
Geniet van: Een goed gesprek met een pintje

Curriculum Vitae

Klik hier voor de Curriculum Vitae van Bram (PDF).

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.