Ouderen langer laten werken, goed voor de jonge generatie?

De groei in België werd bij de opmaak van de begroting overschat, waardoor er minder inkomsten blijken te zijn
en dus meer middelen moeten gezocht worden om de voorziene rekeningen te betalen.
De federale regering gaat dit weekend in conclaaf om dit op te lossen. De Vlaamse regering rondde gisteren zijn begrotingcorrectie af.


Op het eerste zicht leek het gat dat de Vlaamse regering dicht reed relatief pijnloos te verlopen.
Maar toch blijven een aantal zaken op de maag liggen:
meer betalen voor een ticket bij Lijnbussen en –trams terwijl de dienstverlening verlaagt.
Daarnaast wordt het zogenaamde TBS-systeem (Ter Beschikking Stelling) voor onderwijzend personeel afgeschaft.


Sommige jongeren dwepen met de idee dat langer werken in het voordeel is van onze generatie, zeg maar zij die in de jaren ‘80-‘90 geboren zijn.
“Het kan niet dat ‘wij’ de rekening moeten betalen van zij die te vroeg op pensioen gaan”, hoor ik rechtse en conservatie leeftijdsgenoten poneren.


Een krasse uitspraak van jongeren die net vele jaren genoten hebben van (hoger) onderwijs dankzij de bijdrage van hen die zogezegd te vroeg op pensioen gaan.
Dat, dankzij de Vlaamse regering, van de ene dag op de andere, zonder sociaal overleg, ouder onderwijspersoneel wordt verplicht later te pensioneren
heel wat weerstand oproept is niet meer dan logisch. Je zal het maar mee maken dat je tijdens je opleiding te horen krijgt dat je niet volgend jaar,
maar het jaar er op pas je diploma verdient.

Aan mijn leeftijdsgenoten zeg ik dat ouderen verplichten later te pensioneren, in naam van het belang van onze generatie,
even contradictorisch is als het afschaffen van voordelen bij ecologische huisinvesteringen om op lange termijn er wel bij te varen.
Ouderen langer laten werken is niet per definitie beter voor de jongere generatie.


Na hoeveel jaren tewerkstelling zal onze generatie op pensioen kunnen, als we die argumentatie door trekken?
Terwijl tijdens onze loopbaan we steeds te horen krijgen dat het voor ‘de jongere generatie is’, dat wij langer moeten werken?
Wanneer zal de wil van de huidige jongere generatie ophouden om nog belastingen te betalen ten voordele van een pensioensysteem,
dat voor ons steeds meer onhaalbaar lijkt?

Wat met die afgestudeerde leerkrachten die vandaag geen job vinden, omdat oudere leerkrachten niet op pensioen vertrekken?
Of het ander extreme, wat met die jongeren die net gerekend hadden op het pensioen van hun ouders om af en toe voor hun (piep)jonge kroost te zorgen
terwijl zij beiden niet anders dan voltijds kunnen werken om hun huis af te betalen?

Het wordt tijd om het verloop van heel de loopbaan onder de loep te nemen, maar nu solidariteit naast ons neerleggen zal later in ons gezicht terug keren.
Slechts één aspect uit een carrière belichten, zorgt voor onevenwichten.
Evenwichtige loopbanen: werkbaar werk en een leefbaar leven, dààr moeten als jongeren voor gaan, in Vlaanderen, België én Europa.

geplaatst op: 04/03/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.