Alles wat we zelf doen, doen we beter?

De besparingen van de Vlaamse regering zijn ronduit bedroevend, jawel bedroevend. De Vlaamse regering ontgoochelt mateloos. Op verschillende vlakken. Wees gerust, dit wordt geen boodschap waarin ik stel dat elke besparing schandalig is en niet kan.

Ik ben geen econoom maar kan begrijpen dat besparingen noodzakelijk zijn, al is het maar om de factuur niet op de toekomstige generaties af te schuiven…

Maar toch, de Vlaamse regering is niet goed bezig. Laten we bijvoorbeeld, niet toevallig, de non-profit sector belichten.

 

Om globaal te beginnen. Om de vijf jaar wordt er een meerjarenakkoord afgesloten voor de non-profit sector – het zogenaamde VIA: Vlaams Intersectoraal Akkoord.

Reeds op 2 februari kwamen de vakbonden een eisenbundel afgeven met wat er leeft op de werkvloer. Hierin staan verschillende vragen vervat die de jobs in de non-profit aantrekkelijker zouden kunnen maken. Met de vergrijzing op de werkvloer én voor de bevolking in het algemeen, zal het noodzakelijk zijn heel wat extra mensen aan te trekken.

 

Maanden hebben wij, vakbonden, niets gehoord vanuit de Vlaamse regering om de gesprekken te starten. Ook omdat de Vlaamse regering afwacht in welke mate de federale regering op gelijkaardige vragen – zij het voor andere sectoren – reageert. Hallo Copernicaanse evolutie? Maar goed…

 

Ondertussen - u kent het verhaal - valt de federale regering en komen we nogmaals op straat om de burger en dus ook de politici wakker te houden rond de noodzaak van een investering in de sector. De federale regering zit nog steeds in lopende zaken dus, daar is en kan niet veel uit de bus komen, maar in Vlaanderen blijven we wachten… (op Godot?). Er zijn ondertussen evenveel vergaderingen geweest, dan afgeschafte. Met name twee… Nogmaals: Hallo Copernicaanse evolutie?

 

Daarom komen de vakbonden, samen met heel wat organisaties, bewegingen etc.. op straat op 19 november. In Gent hielden we vorige week al een voorproevertje…

In afwachting van een akkoord waar vooruitgang wordt voorop gesteld, wordt er ondertussen geknipt in de non-profit. Vooral in de socio-culturele sector. Onbegrijpelijk… De term ‘warm Vlaanderen’ die de Vlaamse regering naar voor schuift klinkt nu wel zeer cynisch.

Zowel de besparingen in de Volkshogeschool (25% vanaf één januari); de bewegingen en de milieuorganisaties zijn bedroevend. Te meer omdat dit een bewuste keuze is van de Vlaamse regering en dit alles zonder toekomstperspectief of visie…Bedroevend dus.

 

Tot 19 november?!

geplaatst op: 07/11/2010

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.