Een stap terug... voor de non-profit

Vandaag werd er met drie vakbonden actie gevoerd aan het kabinet van Vlaams Minister-President naar aanleiding van de besparingsplannen van de Vlaamse regering op beleidsdomein Werk. ACLVB is bereid te praten over besparingen; maar de voorstellen moeten redelijk zijn.  
 

Vandaag liggen de ?aanmoedigingspremies? onder vuur. Deze bestaan voor het onderwijs, de ?priv?-sector? en de non-profit sector. En net daar wringt het schoentje. Op interprofessioneel niveau (VESOC) zou men besparingsplannen willen bespreken op basis van akkoorden die werden afgesloten met de sociale partners van de non-profit. Dat is uiteraard niet werkbaar.  

Bram Van Braeckevelt: ?Als een woning niet energiezuinig is, los je dit niet op door het tuinhuis te isoleren. Dit geldt ook voor de non-profit-akkoorden. (Nog maar) vorige week kwamen we met 15.000 man op straat voor een nieuw non-profit-akkoord. Vandaag moeten we op straat komen om de afspraken van de vorige akkoorden te verdedigen. De Vlaamse regering biedt op die manier geen ?helpende hand? voor de non-profit, integendeel?. Het afschaffen van de aanmoedigingspremies zullen we nooit aanvaarden!?  

ACLVB staat natuurlijk wel open voor discussie en eventuele aanpassingen. We zijn van mening dat ook de ??n-inkomens-gezinnen en mensen met een lager lonen ook moeten meegenieten van de aanmoedigingspremies.  

In een sector zoals de non-profit die zowel psychisch als fysisch zwaar is, zijn dergelijke maatregelen die de combinatie arbeid-gezin mogelijk maken onontbeerlijk. Ze dienen voor het stimuleren van de kwaliteit, de werkbaarheid en aantrekkelijkheid van de sector.  

Bram Van Braeckevelt: ?Uit de cijfers blijkt dat in 2009, 70% van de gebruikers van aanmoedigingspremie uit de non-profit zorgkrediet opneemt om voor de kinderen of familie te zorgen. Het zou toch onvoorstelbaar zijn mochten mensen uit de zorg niet voor hun eigen familie kunnen zorgen en op die manier de overheid opzadelt met kosten voor kinderopvang, rusthuizen enz?? 

De afspraken rond de aanmoedigingspremies voor de non-profit sector werden afgesloten in het eerste VIA-akkoord (Vlaams intersectoraal akkoord) van 2000. Specifiek voor de non-profit bestaan de aanmoedigingspremies uit vijf zaken: 

Zorgkrediet: de mogelijkheid om te zorgen voor hulpbehoevende familieleden of kinderen

Loopbaankrediet: even een moment om de ?batterijen op te laden?

Landingsbaan: voor mensen die na hun 50ste een rustige loopbaan tot aan het pensioen nodig hebben

Opleidingskrediet: in de non-profit is up-to-date blijven van elementair, opleidingskrediet kan hiertoe bij dragen

Steun voor werknemers van een onderneming in moeilijkheden 
 

geplaatst op: 18/06/2010

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.