The day after

De kiezer heeft de teerling geworpen. N-VA bleek niet alleen onvermijdelijk de winnaar van de dag, met 27% voor de Kamer en 31% (!!) voor de Senaat werden niet alleen de verwachtingen ingelost, N-VA is er in geslaagd die nog eens ferm te overstijgen. Proficiat voor hen en in elk geval succes?

 

Wat Groen! betreft, we zijn de enige partij naast N-VA die vooruit gaat. Dit lijkt op zich al een bescheiden succes te zijn, want geen enkele partij doet ons dat na, al is het stijgingspercentage relatief: 0,6%.

 

Globaal gezien hebben we ??n zetel meer behaald dan in 2007, proficiat voor Antwerpen en Kristof Calvo in het bijzonder. Daarmee leveren we het jongste parlementslid af (23 jaar). Zeer betreurenswaardig is echter de niet-verkiezing van Tinne Van der Straeten en Geert Lambert. Ze waren voor de partij een absolute meerwaarde, daar was vriend en vijand het over eens.

 

In Oost-Vlaanderen zijn we er niet in geslaagd ook Elke Decruynaere naar het parlement te mogen sturen. Bijzonder jammer voor Oost-Vlaanderen, voor Gent en voor haar in het bijzonder. Ik was er getuige van - we voerden veel campagne samen, ze heeft er voor geknokt (8600 voorkeurstemmen), maar het heeft niet mogen zijn.

 

Wat wel bemoedigend is, zijn de globale cijfers. In Oost-Vlaanderen halen we 7,4% (stijging van 0,2%) en in Gent zijn we ruim de vierde grootste partij met 14,3%! Ook hier zijn we de enige partij, ondanks het ?Bracke-effect? die stijgt (met 1,3%). Wij Gentenaren mogen heel wat moed mogen putten uit dit resultaat; vooral naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 toe.

 

Persoonlijk heb ik (en de mensen rond mij) deze campagne als zeer intensief ervaren. Voltijds en werken en volle bak campagne voeren is niet evident. Het was echter een periode waar veel ?schwung? in zat, waarbij we er in geslaagd zijn de campaigners op te peppen om door te blijven doen tot het eind. Mijn voorkeurstemmen: 1715. Daarmee ben ik op de Groen!-lijst van Oost-Vlaanderen geen hoogvlieger. Al had ik voor dit resultaat op voorhand wel getekend. Traditioneel scoren vrouwen en mensen van allochtone origine beter dan mannen. Als veruit jongste kandidaat, die nog geen jaar vaste stek heeft in Oost-Vlaanderen, zonder enige partijgeschiedenis bij Groen!, denk ik goed stand te hebben gehouden.

 

Ik trek mij vooral op aan het resultaat van Groen! Gent, die van de Gentse kandidaten in het bijzonder, maar vooral aan het potentieel en de sfeer bij de campagnevoerders.

 

Via deze weg wil ik iedereen die een steentje heeft bijgedragen (en dat waren er veel) bedanken?

Tot binnenkort!

geplaatst op: 14/06/2010

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.