Wijkwerkers even zinnig aan de slag als voormalige PWA'ers in Gent

De gemeenteraad werd gevraagd een uitbreiding van de activiteitenlijst goed te keuren van wat Wijkwerkers (voormalige PWA'ers) mogen doen via het systeem van wijkwerken.


De hervorming van PWA naar Wijkwerken werd in de gemeenteraad van november behandeld. Ik heb toen namens de Groen fractie ges
teld dat de wijze waarop deze overgang moet verlopen een typisch voorbeeld is van hoe kortzichtig en onvoorzichtig de Vlaamse Regering met tewerkstelling voor kwetsbaren omgaat.

Ondertussen is al gebleken dat de raad van bestuur van wijkwerken via mail een aantal fundamentele zaken moest beslissen, zonder dat ze al is kunnen samen komen of een fundamenteel debat heeft kunnen voeren. Dit door de onrealistische timing die vanuit Vlaanderen voor heel het proces is opgelegd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gevolgen voor de wijkwerkers zelf, namelijk dat ook de verwachtingen die opgelegd worden, die onhaalbaar zijn voor een kwetsbare doelgroep.

Ik ben dan ook zeer benieuwd of we in Vlaanderen meer kwaliteitsvolle tewerkstelling zullen realiseren.  Ik heb in november gesteld, dat we ondanks de dwingende uitgangspositie we er in Gent het beste van zullen maken. Daarop kwam er een schampere opmerking van N-VA, die overigens ook de bevoegde Vlaamse minister van Werk levert.


Maar kijk, dit is alvast het eerste bewijs...

Wat voorligt is een engagement dat we vanuit Gent echt aan de slag willen met kwetsbaren die verder van de arbeidsmarkt staan. Dat we hen echt perspectief willen geven op kwalitatieve engagementen waarbij ze ook het verschil maken in de samenleving.

Hierover is natuurlijk het debat en goedkeuring en nodig in de schoot van de Raad van Bestuur dat volgende week samen komt, maar aan de groenfractie heeft u een partner om verder aan de slag te gaan met kwalitatieve tewerkstelling. Ook van de meest kwetsbaren.

geplaatst op: 23/01/2018

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.