Vooruit met Stemrecht 16 in Gent

Politici praten snel over jongeren. Waarom zouden jongeren het niet over politiek kunnen hebben?

Dat was het uitgangspunt om in Gent stemrecht voor 16 en 17-jarigen een plek te geven. Jongerenorganisatie My Utopia had hiertoe opgeroepen en lukte erin het debat hierover op de Gentse gemeenteraadscommissie van juni te plaatsen.   

Stand van zaken

Minder dan één jaar voor de lokale verkiezingen vroeg ik hoe ver de schepen van Burgerzaken, Sofie Bracke, staat met de voorbereidingen rond het experiment stemrecht 16.

Zij gaat hierover in overleg met de jeugdraad en ziet ook een plek voor de jeugddienst en onderwijs in de aanloop tot de (lokale) verkiezingen.  Dit was uitvoerig in de media...

Draagvlak bij jongeren

We moeten vooruit. Een draagvlak bij de Gentse jeugd is belangrijk om dit experiment te laten slagen. Dat draagvlak hangt dan ook af van de finaliteit die meer moet zijn dan louter het kleuren van een bolletje.

Meer dan bolletje kleuren
Ook het proces naar zo'n verkiezingsdag is cruciaal. Het experiment moet slagen. Ik ben vooral benieuwd naar de naar de inbreng van de jongeren over de voorbereidingen en het debat over de finaliteit en zal het dan ook blijven opvolgen.

geplaatst op: 29/10/2017

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.