Bladluizen in Elisabethlaan: natuur werk laten doen

In de linden in de Koningin Elisabethlaan zitten heel wat luizen. Als gemeenteraadslid vroeg ik op hoe de groendienst hier mee om gaat.
Dit verloopt op een heel natuurlijke manier, gelukkig maar.

Regelmatig terugkerend
Schildluizen en andere bladluizen zijn regelmatig terugkerende aantastingen bij bepaalde boomsoorten. Linde zoals in de Koningin Elisabethlaan is er Ć©Ć©n van. De aantasting is dikwijls een gevolg van de slechte conditie van de bomen. In stedelijke, sterk verharde groeiplaatsen is het niet ongewoon dat vooral na een langere zonnige en droge periode een aantasting met plantenluizen voorkomt.

Natuurlijke vijanden
Er zijn een aantal natuurlijke vijanden zoals Onze-Lieveheerbeestjes, sluipwespen, zweefvliegen die op een natuurlijke wijze blad- en schildluizen verdelgen. Dopluizen die in de Koningin Elisabethlaan werden vastgesteld  zijn onder de schildluizen moeilijk te verdelgen omdat ze bedekt zijn door een hard schildje.

Geen chemische middelen
Het gebruikt van chemische bestrijdingsmiddelen is totaal niet gewenst. Insecticiden zijn zeer giftige producten en bieden in open lucht zeer beperkte resultaten. Bij gebruik daarvan worden ook de predatoren van de luizen gedood, het giftige product komt op die manier uiteindelijk in de voedselketen terecht wat helemaal niet gewenst is. Het gebruik van chemische middelen is daarom op openbaar domein terecht niet toegestaan.

Water
De enige bruikbare en verantwoorde methode is het handmatig met een borstel of met water de schildluizen van de stam en takken wrijven of spuiten. Dit kan gebeuren bij een ernstige aantasting en alleen dan omdat het maar een tijdelijke oplossing biedt en een zeer arbeidsintensief werk is. Deze werkwijze werd onder andere enkele jaren geleden toegepast op de Kouter omdat daar wekelijks een bloemenmarkt plaatsvindt en de aanwezige dopluizen de planten van de kwekers konden aantasten.

Natuur, natuurlijk.
Als er commerciĆ«le schade kan geleden worden dan passen we deze maatregel toe, in andere gevallen doen we dit enkel bij zeer ernstige aantastingen en hopen we dat de natuur    (predatoren en regenbuien)  de populatie in bedwang kan houden. In de Koningin Elisabethlaan gaan we daar vooralsnog van uit. Mocht de situatie alsnog verergeren dan zullen we dit daar ook toepassen.


geplaatst op: 07/06/2017

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.