Tis van den hond!

'Een hond is de beste vriend van de mens' wordt wel eens gezegd. Maar niet iedereen denkt daar zo over.
Zelfs in tegendeel. Loslopende honden zijn voor veel mensen een echte nachtmerrie.

Hoe kunnen we hier als stad mee omgaan?
Ik vroeg de stand van zaken op bij burgemeester Daniël Termont

Het antwoord lees je hieronder.
Opvallend feit was het laag aantal GAS in vergelijking met de voorbije jaren. Toen ik daar mondeling duiding over vroeg, werd me bevestigd dat deze trend kan verklaard worden omdat er net minder overtredingen zijn, dankzij sensibilisering.

Hieronder het antwoord:

Uiteraard zijn er in de Stad Gent regels waaraan de eigenaars van honden zich dienen te houden bij het uitlaten van hun dier. Het toezicht hierop en het optreden naar de eigenaars toe, die zich niet aan de regels houden, zijn inderdaad niet evident. Eigenaars die het vertikken om de regelgeving na te leven kunnen hiervoor een GAS-boete van een gemeenschapswacht-vaststeller of politieambtenaar krijgen. Er zijn in de Stad Gent een 7-tal inbreuken waarop een GAS kan uitgeschreven worden in relatie tot honden en hun baasjes (o.a. niet in het bezit zijn van zakjes voor uitwerpselen, storend lawaai veroorzaakt door dieren voorkomen, honden aan de leiband houden).


 


Het uitschrijven van een GAS-boete is echter slechts 1 onderdeel in de totale aanpak van overlast door honden.


 


 


 


 


 


 


 


 


De Dienst Preventie voor Veiligheid zet op het vlak van overlast door honden (opruim- en aanlijnplicht) in op preventie (sensibilisering), curatie (meldingen voor opruiming) en met de gemeenschapswacht-vaststellers ook op handhaving (vaststellingen voor GAS). Zo gaan er dagelijks patrouilles door in parken en op speelpleinen, plekken waar veel hondeneigenaars komen. Bij mooi weer wordt de frequentie hiervan opgedreven.


 


 


  • Overtreders worden dan telkens eerst gewezen op hun plicht.

  • Aan Ivago of aan de Groendienst wordt gemeld dat opruiming aangewezen is.


  • Bij flagrante overtreding wordt er een vaststelling opgesteld.


 


Op basis van klachten en meldingen door burgers of andere diensten, gaan de gemeenschapswachten (GW) ook gerichter te werk. Zo kunnen, na een specifieke klacht, omwonenden aangesproken worden en een folder ontvangen waarin de hondentoiletten en –losloopweides in de buurt uitgelegd staan, worden hondeneigenaars in de buurt proactief aangesproken en gevraagd naar het bijhebben van hondenpoepzakjes.


 


Pas in laatste instantie zal er worden overgegaan tot vaststellingen, indien de overtredingen aanhouden.  Ook de politie hanteert dezelfde werkwijze.


 


Het toezicht tijdens de zomermaanden wordt door de GW en de politie verhoogt op overlastgevoelige plaatsen. Eén van de specifieke locaties zijn de Gentbrugse Meersen. Hier wordt regelmatig toezicht gedaan door GW, de Buurtinspecteurs en het Wijkzorgteam van het Commissariaat Gentbrugge. Klachten evenwel inzake overlast door honden daar krijgt de Politie slechts zeer sporadisch. In de Gentbrugse Meersen werden door de Politie in 2016  7 GAS-boetes uitgeschreven.


 


De Gentbrugse Meersen zijn bijna 270 ha groot en er zijn veel toegangen en uitgangen. Dit maakt het moeilijk om overtreders te kunnen aanspreken. Zodra de aanwezigheid van de GW wordt opgemerkt worden de honden meestal wel aangelijnd maar de overtreders zoeken een weg om hen te ontwijken. Het gebied wordt voor uiteenlopende recreatievormen gebruikt: er is een speeltuin, er wordt gesport, gewandeld, honden worden uitgelaten en er zijn de vogel- en natuurliefhebbers. Al deze bezoekers leggen hun eigen accenten en hebben soms een tegenstrijdige visie over het gebruik van dit gebied. De GW proberen vooral de bezoekers en overtreders te wijzen op dit gemengd gebruik en de regels die daarvoor zijn opgesteld. Indien nodig treden zij streng en repressief op vb. bij niet-meewerkende hondeneigenaars, bij herhaling en in het gedeelte met de speeltuin, aangezien daar de veiligheid van de bezoekers primeert.


 


Specifiek openbare plaatsen waar veel volk samenkomt en parken worden ook extra aangedaan door de Overlastpatrouilles (o.a. Gras- en Korenlei, Blaarmeersen,…).Optreden tegen overlast door honden is  Ã©Ã©n van de aandachtspunten in de orders.


 


 


 


 


 


 


 


 


Onderstaande cijfers van de vaststellingen werden door de Juridische Dienst van de Stad Gent aangeleverd. Gedetailleerde cijfers tot op straatniveau zijn op vraag ter beschikking.


 


Aantal vaststellingen GAS (gemeenschapswacht + politie)

2015

2016

Honden zonder leiband

54 registraties

24 registraties

Hondenpoep

2 registraties

1 registratie


geplaatst op: 05/07/2016

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.