Buitenspeeldag wordt een toppertje

Naar jaarlijkse gewoonte wordt in heel Vlaanderen 'Buitenspeeldag' georganiseerd. Dit jaar op 13/4. Centraal staat natuurlijk het ravotten, spelen en sporten van kinderen en jongeren in de buurt en buitenlucht.

Ik vroeg aan Schepen van Jeugd, Elke Decruynaere hoe deze dag voor onze Gentse kinderen en jongeren uit zal zien.

Tussen 13 en 17u zullen verschillende pleinen in de Gentse binnenstad door kinderen en jongeren worden ingepalmd. Meer bepaald het Zuidpark, Baudelopark en de Stadshal.

Het Baudelopark en een deel van de Baudelokaai wordt tijdens de Buitenspeeldag omgetoverd tot een groot BOUWDORP voor kinderen tem 12 jaar. Het bouw dorp zal opgedeeld worden in straten voor elk wat wils! Kinderen kunnen er sjorren of een kamp maken in de Houtlaan, Reuze Jenga spelen of bakken stapelen op het Stapelplein, muziekinstrumenten of bootjes maken uit afval in de Troepstraat, een huisje maken uit peperkoek of playmaïs in de Miniatuursteeg, jezelf laten schminken of een gek kapsel kiezen in de Lijfweg en zoveel meer. We werken hiervoor o.a. samen met vzw Jong, FOS de Zebra’s, Kinderkookkaffee, Trashbeatz, ...

Superhelden kunnen terecht op het Superheldenplein in het Zuidpark. Freetime vzw staat daar in voor een avontuurlijk programma.

Van skaten of graffiti spuiten tot deelnemen aan een voetbaltoernooi, dansworkshops, reuzenspelen enzovoort. Creatieveling kunnen er knutselen met Picasso, gekke bekken trekken bij de fotorobot en zich laten schminken tot een echte superheld! Voor de kleutertjes is er Kleuterland en er zijn ook springkastelen en een kinderbar.

Dit jaar willen we tieners een echte plek in het centrum geven. De Jeugddienst zal daarom de Stadshal ombouwen tot een Kicks & Beats-plein met een klimmuur, boksring, breakdance, eenwielerparcous. De Stadshal is tevens vertrekpunt voor een avontuurlijke mountainbiketocht doorheen het centrum.

Daarnaast zijn er nog een 25-tal speelstraten en verschillende organisaties die iets in hun eigen werking of in de buurt doen. Ook verschillende kinderdagverblijven organiseren iets in het kader van de Buitenspeeldag.


Dit jaar wordt het dus een Buitenspeeldag XL, op meerdere locaties en met tieners als nieuwe doelgroep.
Daarnaast vonden we 25 straten bereid om speelstraat voor 1 dag te organiseren. Kortom, we willen Gent van zijn meest kindvriendelijke kant laten zien op 13 april.
Ik nodig de fans van Harry Potter of J.K. Rowling alvast uit om zijn of haar beste bezem voor te zetten tijdens een potje Zwerkbal onder de Stadshal. Ik ben benieuwd wie van jullie handig is in het spelen met de Slurk, de Beukers of de Gouden Snaai.


Met een Buitenspeeldag XL, van kleuters tot jongeren... Daar kan ik alleen maar blij van worden.


geplaatst op: 21/03/2016

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.