Oplossing voor doktersafspraak voor Doven en slechthorenden binnen én buiten Gent

Doven en slechthorenden hebben vanzelfsprekend ook nood aan huisartsen. 3 jaar geleden werd geantwoord op een vraag van collega Reynebeau dat niet alle huisartsen op het Gents grondgebied toegankelijk zijn voor Doven en slechthorenden.
In het bijzonder Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem en Afsnee die niet zouden aangesloten zijn bij Huisartsenkring Schelde-Leie en dus niet bij HuisartsenVereniginGent.

Daarom vroeg ik aan schepen van Welzijn, Resul Tapmaz (sp.a) of er ondertussen al een oplossing is. Dat lijkt er aan te komen, maar is er nog niet helemaal. Ik volg het verder op, maar hieronder kunt u alvast zijn antwoord lezen.

 

 

 

Geachte heer Van Braeckevelt,

Geachte raadslid,

 

Ik heb uw vraag betreffende de toegankelijkheid van de huisartsenwachtpost voor mensen met gehoorproblemen met veel belangstelling gelezen.

 

De Gentse deelgemeenten Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem en Afsnee behoren niet tot de Huisartsenvereniging Gent, maar tot de Huisartsenkring Schelde en Leie. De huisartsenkringen staan in voor de organisatie van de huisartsenwachtposten, wat betekent dat Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem en Afsnee een andere (organisatie van de) wachtpost/wachtdienst kennen dan de rest van Gent.

 

De wachtposten van de Huisartsenvereniging Gent zijn, uitsluitend voor slechthorenden, te bereiken via e-mail en sms. De Huisartsenkring Schelde en Leie reikt van Zwijnaarde tot Zulte en bestrijkt dus een heel groot gebied, waar bovendien geen echte ‘wachtpost’ aanwezig is. Voor de permanentie van de wachtdienst wordt het gebied opgedeeld in een aantal zones, waarbinnen de huisartsen onderling een beurtrol afspreken. Waar de wachtdiensten in Deinze en De Pinte bereikbaar zijn via een gsm nummer (dus toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking), is dit in de deelgemeenten Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem en Afsnee niet het geval (men werkt er met een vaste lijn). Zodoende is het er voor mensen met een auditieve beperking niet mogelijk om zonder de hulp van een derde de wachtdienst te contacteren.

 

Ik heb de voorzitter van de Huisartsenkring Schelde en Leie hier over aangesproken en kreeg de belofte dat er op korte termijn in een oplossing zou worden voorzien, zij het via bereikbaarheid per sms of e-mail of door overdracht van de patiënten met een auditieve beperking naar de toegankelijke wachtposten van de Huisartsenvereniging Gent.

 

 

geplaatst op: 27/01/2016

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.