Veilig fietsen en wandelen aan achterkant van station Sint-Pieters

Regelmatig wordt melding gemaakt van het foutparkeren van de bussen van Flibco.com aan de achterkant van het Sint-Pietersstation; onlangs nog op de facebookpagina van de werkgroep Sint-Pietersbuiten. Deze buslijn zou namelijk systematisch op het voet- en fietspad parkeren op de Voskenslaan. Dit is inderdaad een reëel gevaar voor fietsers en voetgangers.

Daarom stelde ik aan de burgemeester begin december 2015 volgende vragen:

 

Is de politie/burgemeester op de hoogte van de gegrondheid van de klachten?
In welke mate werd de bus firma op de hoogte gebracht van de klachten en gevraagd hier rekening mee te houden? Wat was de gevolggeving?
Gaat het probleem verder dan louter deze busfirma?

Ziet de burgemeester, naast de oproep om de politie verwittigen en eventuele extra politiecontrole andere mogelijkheden om deze praktijk te stoppen?

 

 

 

Hieronder kan je het antwoord lezen.

Geacht raadslid

Ik kreeg informatie van het Infopunt Gent Sint-Pieters, omdat dat een coördinerende rol opneemt wat dit soort vragen betreft. Het Infopunt stemde de informatie ook af met de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen van de Stad Gent en het Mobiliteitsbedrijf aangezien het verplaatsen van de ‘Kiss & Ride’ (en dus ook van de halte van de Flibco-bussen) kadert in de werken voor de (gedeeltelijke) heraanleg van de Sint-Denijslaan.

Tussen 9 november en 28 november 2015 werd de Sint-Denijslaan tussen Voskenslaan en Valentin Vaerwyckweg volledig afgesloten voor het autoverkeer. Auto’s en busverkeer moesten op het einde van de Voskenslaan gedurende die periode een keerbeweging maken.

De 2 K&R-zones in de Sint-Denijslaan waren gedurende die periode niet beschikbaar. Door onvoorziene technische omstandigheden, is de K&R aan de Sint-Denijslaan – kant sporen - pas opnieuw beschikbaar op 17 december. De andere K&R verdwijnt wegens teveel conflicten tussen K&R en fietsers enerzijds, en de oprit van het hotel anderzijds.

Gedurende de werken diende dus gezocht te worden naar een alternatief. Het Mobiliteitsbedrijf heeft tijdelijk een K&R-zone voorzien in de Voskenslaan tussen Reigerstraat en Max Mobiel. De bestaande K&R werd daar uitgebreid om aan de bussen toe te laten om mensen af te zetten of op te halen. De K&R in de Voskenslaan is smal voor een bus (zeker voor de grote Flibcobus), maar het was het enige alternatief in de zone aan de zuidzijde van het station. De vraag is gesteld aan De Lijn om tijdelijk de busperrons aan het collectief vervoer ter beschikking te stellen, maar daar kon De Lijn niet op ingaan.

Op 3 november 2015 heeft het Infopunt Flibco en Keolis geïnformeerd over de locatie van de K&R aan de Voskenslaan. Zij hebben daar positief op geantwoord. Toch hielden sommige Flibco-bussen nadien inderdaad foutief halt op het fietspad in de Voskenslaan. Op 19 november zijn er daarover klachten gekomen op de Facebookpagina van zowel Sint-Pieters-Buiten als van het project Gent Sint-Pieters. Het Infopunt heeft Flibco nogmaals gewezen op wat de juiste tijdelijke plaats was.

Ook de politie was van in het begin verwittigd van de werken en heeft regelmatig controle gedaan. Na de klachten van Sint-Pieters-Buiten heeft de politie aan Sint-Pieters-Buiten het volgende laten weten: “Het aanpakken van foutparkeren op trottoir en fietspaden is één van onze prioritaire opdrachten in de handhaving van de verkeersveiligheid in Gent. Er wordt dan ook zeer regelmatig geverbaliseerd (dagelijks) voor dergelijke inbreuken. Ik vraag om deze plaatsgesteldheid eveneens op te nemen in de lijst van de aandachtspunten. Het is inderdaad geen geschikte plaats om met de Flibco-bussen mensen te laten in- en uitstappen. Het moet kunnen dat hier tijdelijke afspraken worden gemaakt.”

Op 20 november heeft Flibco geantwoord dat het een vergissing was en dat ze dachten dat de K&R aan de kant van de optiek lag: “Wij danken u voor uw schrijven om ons over deze situatie te verwittigen. Gisteren zijn bij ons eveneens klachten binnen gekomen, die daartoe geleid hebben dat wij onmiddellijk iets hebben ondernomen, om zo de veiligheid van eenieder te waarborgen. Dat onze bussen aan de verkeerde kant van de weg stonden en dan ook nog op een fietspad, berust op een misverstand onzerzijds, waarvoor onze oprechte excuses! Wij hopen dat nu alles goed verloopt en dat onze bussen op de voorziene provisorische plaats, op de K&R geen grote hinder zullen veroorzaken in de resterende periode”.

De chauffeurs houden zich - op enkele na blijkbaar - aan de tijdelijke halteplaats op de K&R aan de Voskenslaan. De politie blijft uiteraard controles uitvoeren.

De definitieve K&R aan de Sint-Denijslaan gaat aan het eind van de week 14-18 december 2015 terug open. Flibco moet daartoe zijn aanrijroute omkeren (i.p.v. van Vaerwyckweg naar de Sterre, wordt het vanaf de Sterre naar de Vaerwyckweg). Dit is een aantal maanden geleden reeds aangekondigd aan Flibco en door het Mobiliteitsbedrijf op 27 november bevestigd, met een herinnering op 2 december.

 

 

 

geplaatst op: 13/01/2016

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.