Vanaf, maar niet aan de schoolbanken: gezonde voeding (kweken)

Hoe zat het nu met moestuinen op school in Gent?

Niet onbelangrijke vraag want,  foute voedingsgewoonten die worden aangeleerd in de kindertijd, blijven behouden op volwassen leeftijd. Volgens De Proeftuin eet 66% van de kleuters  onvoldoende groenten en 41% eet hoogstens 100g fruit per dag. Meer dan de helft van hen drinkt fruitsap of gezoet fruitsap en slechts 4% drinkt voldoende water. Een op vijf kleuters ontbijt regelmatig niet tot helemaal niet, hoewel dit de voornaamste maaltijd van de dag is. Een op tien kinderen is te dik en zal daardoor gezondheidsproblemen ontwikkelen: psychisch en fysiek.  De school kan een bijdrage leveren tot gezonde keuzes.

Daarom dat ik hierover een vraag stelde in de commissie Onderwijs van woensdag.

De begeleidingstrajecten startten in september 2014. Sindsdien deden reeds 20 scholen er beroep op. 15 zijn al lopende en 5 starten nog dit najaar. Daarnaast zijn er ook al kandidaten voor een begeleiding in 2016.

In maart en april werden 3 workshops georganiseerd. Telkens waren er 20 à 30 deelnemers die tientallen scholen vertegenwoordigden. De deelnemers waren ouders, directieleden of leerkrachten die actief zijn in een schoolmoestuin.

Daarnaast liep in samenwerking met Logo Gezond + het afgelopen schooljaar ook het project De Proeftuin, met succes. 

Schepen van Onderwijs, Elke Decruynaere (Groen), oordeelde dat het project een moeilijke start kende, maar een heel goed verloop en einde.

Kort na de start, besloot men om in zee te gaan met Gent en Garde. Op die manier verzorgde Gent en Garde de uitleg omtrent moestuinen en alles wat daarbij komt kijken en kocht De Proeftuin de moestuinbakken en potgrond aan. Door samen te werken werd het bereik groter. Zonder deze samenwerking zou het niet mogelijk geweest zijn om alle geïnteresseerden een bak te voorzien.

Er werden uiteindelijk 185 moestuinbakken aangemaakt (oorspronkelijk aantal 100). Er werden 200 pakketten aangemaakt met potgrond, zaaigoed, gieters, handgereedschap en zaaikalender (oorspronkelijk aantal 100). Er werden 250 exemplaren van het educatieve pakket gedrukt (oorspronkelijk aantal 100).

Er is nog geen formele eindevaluatie, dat wordt nog verwacht. Maar er komt wel een groots afsluitmoment op zeven oktober waar de realisaties voorgesteld zullen worden. De begeleider vanuit departement onderwijs liet ons weten alvast weten dat het allemaal goed verlopen is. De sfeer tussen de deelnemers tijdens de workshops werd als positief ervaren en er was zelfs een grote opkomst ondanks de staking.

Belangrijk om ook te vermelden is dat niet elk initiatief via de stad verloopt. Er zijn ook scholen die via andere subsidies of projecten ondersteuning krijgen voor hun moestuin (via bv Velt, Landelijke Gilden).

 De evaluatie komt er in oktober/november, maar dat er alvast enthousiasme is, staat buiten kijf.

geplaatst op: 21/09/2015

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.