LETS als hefboom voor laagdremelige jobs nog niet voor morgen

Gent heeft de grootste LETS-groep in Vlaanderen. LETS staat voor Local Exchange en Trade System waarbij de leden onderling diensten uitwisselen op basis van een eigen complementaire munt, een vergelijkbaar systeem met de TOREKENS in het Rabot.
Begin vorig jaar stelde ik een vraag over het pilootproject in Sint-Niklaas waarbij de VDAB samenwerkt met mensen in  bijzondere statuten, zoals leefloon, een invaliditeitsuitkering of het C45B statuut van de RVA. Dit met als doel het ontplooien van nieuwe vaardigheden, nieuwe netwerken opbouwen en hun eigen veerkracht vergroten. Het project heeft als bijkomend voordeel dat er een mix is van middenklasse-deelnemers en kansengroepen.
Het project in Sint-Niklaas is een samenwerking tussen OCMW, VDAB, de LETs-groepen en een aantal partners uit het sociale middenveld. Aangezien Gent de grootste letsgroep heeft in Vlaanderen, en de groep zelf aangeeft graag de werking te willen verbreden naar kansengroepen zijn er misschien mogelijkheden dit model in Gent te implementeren. De voorbije commissie herhaalde ik daarom de vraag aan Schepen Coddens, voorzitter van het Gentse OCMW en schepen van Werk.

De schepen gaf aan dat het project in Sint-Niklaas niet zo succesvol was, ook omdat de omkaderingsfuncties zijn weggevallen door besparingen.

Algemeen is dus de stelling dat er ook geen Vlaams kader is (decreet welzijn-zorg) en onvoldoende ondersteuning van de LETS-groepen.

Al gaf Rudy Coddens wel aan open te staan voor verder debat.

Het project dus nog niet voor morgen zijn.

geplaatst op: 14/12/2014

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.