Afscheidswoord Jong Groen

Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden

 

Beste vrienden,

Excuses dat mijn persconferentie over mijn politieke toekomst niet is doorgegaan, maar voor wie het nog niet duidelijk is. Ik ben geen kandidaat om mezelf op te volgen als voorzitter van Jong Groen.

Ik heb zo’n Kris Peeters gevoel zo, de zwaarste avond uit mijn politiek loopbaan.

Het waren 4 schitterende jaren in het bestuur. Eerst als afdelingsverantwoordelijke daarna als voorzitter, waarvan ik het geluk heb gehad om die te kunnen en te mogen combineren met lokaal mandaat, eerst als voorzitter van Jong Groen Gent en daarna gemeenteraad…

Jong Groen is in die vier jaar, in de laatste 2 jaar, ongelooflijk veel veranderd.

Sien verving Sabine als coördinator bij het personeel. Lene kwam er bij.
Toen ik lid werd van het bestuur hadden we net de campagne van 2010 achter de rug. Toen ik voorzitter werd hadden we net de campagne van 2012 achter de rug. Vandaag hebben we net de campagne van 2014 achter de rug. Telkens campagnes en ook lijstvormingen waar we met Jong Groen het verschil hebben gemaakt.

zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in zijn kop krijgt

We hebben als Jong Groen lang niet altijd externe kapstokken als campagne nodig gehad om naar buiten te komen…. GAS boetes, stemrecht vanaf 16, afschaffen van treinen, jeugdwerkloosheid, leven naast elkaar of met elkaar?, …

We hebben Jong Groen, ‘jong zijn’ in een ander daglicht in een positief daglicht gesteld en daar mogen we fier op zijn. Niet alleen het ‘jong zijn’ kreeg een nieuw imago, ook onze huisstijl, logo én magazine. Onze magazine dat overigens Vlam heet en niet toevallig centraal thema ‘verzet’ heeft J


Opiniestukken alhier, interviews aldaar, aantal keren zevende dag, daar mogen andere politieke jongerenorganisaties alleen maar van dromen. En uiteraard ook zeer leuk voor de woordvoerders… Maar wat Jong Groen sterk maakt, is wat net niet in de media verschijnt.

Jong Groen staat er omdat er zoveel jongeren zich inzetten en mee aan de kar trekken. Wanda en ik stonden hier vorig jaar met de bescheiden hoop om een jaar later 2500 leden te mogen aankondigen als organisatie. Wel we zitten aan bijna  3000… Dat is ongeveer 2/5 van het aantal Groenleden. Dat zal zich op 15 november ook moeten vertolken, maar zover zijn we nog niet.
Het is duidelijk, jongeren zoeken een alternatief en komen bij ons terecht.

zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud


En dat we groter worden is een goed teken. En dat is logisch. De politieke meerderheden van dit land hebben in hun keuzes het perspectief van jongeren ontnomen: inschakelingsuitkering, jeugdwerkloosheid niet au serieus nemen, kinderopvang verhogen, inschrijvingsgeld verhogen, subsidies voor duurzaam verbouwen afschaffen, GASboetes invoeren en zo kan ik wel door gaan jammer genoeg.
Wel het is genoeg is geweest.

 

De volgende jaren zullen we moeten overtuigen dat het beter kan.

We verzetten ons, niet om tegen te zijn, maar omdat jongeren beter verdienen.

En dat kan alleen als we als ecologisten mensen achter ons kunnen scharen. In de partij en met de partij. En we hebben nog heel wat marge, niet in het minst bij  studenten, bij jongeren met buitenlandse roots, in het middenveld, en ga zo meer door.

Die kunnen we aanspreken met een duidelijk verhaal. We hebben een duidelijk verhaal.

Die duidelijk stelt waarom kernenergie niet de oplossing maar het probleem is, waarom milieu geen luxeprobleem is. Kijk maar eens rond in de steden. Wie woont er in de groene wijken en wie in de grauwe – niet diegene die het breed hebben.  

Vlaanderen, Brussel, België en Europa hebben ons verhaal, ons alternatief nodig. Ze hebben ons nodig om het verschil te maken.

Het is aan ons om aan te tonen dat het kan.

zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die een sigaret aansteekt

Natuurlijk wil ik ook alle bestuursleden bedanken met wie ik de voorbije 4 jaar mocht samenwerken. Ik ga ze niet allemaal opnoemen want dan denk ik dat er meer dan 30 namen aan bod zouden komen…

Ik moet ook mijn excuses aanbieden, voor diegene die ooit met mij op een kamer lagen zonder oorstoppen.

Maar toch volgende:

Lene en Sien: het is straf hoe jullie het doen.
Met twee voltijdse krachten het bestuur en de vele andere vrijwilligers en leden ondersteunen in hun zoektocht naar een sterk Jong Groen en naar de beste manier om de wereld te veranderen.

Het is geen evident opdracht, ik kan het u garanderen. Zeker met een bende overambitieuze jongeren in uw bestuur die van alles willen doen en van alles op de hoogte willen zijn. Merci.
Merci voor de moeilijke momenten, merci voor de fijne momenten,  merci om Jong Groen mee te maken tot wat ze geworden is.

Wanda, ik zie ons nog zitten, op die warme zomerdag aan het station Gent Sint-Pieters, jij met witte verf in je haar, ik met de hoop dat je ‘ja’ zou zeggen om mee op pad te gaan. Het is voor niemand eenvoudig om ‘out of the blue’ ondervoorzitter te worden. Maar ik ben zeer blij dat je het gedaan hebt en… ik heb zo’n aanvoelen dat Jong Groen nog wel van je zal horen. Echt waar merci!

Femke, immer goedlachs, stralende ogen, maar enorm hard werkend en ondertussen wervend. Antwerpen mag zijn pollekes kussen dat je voor hen gekozen hebt. 

Imade, ik was blij dat er toch nog één iemand het zag zitten om na mijn eerste voorzittersjaar met mij te willen voort doen. Maar je had zoveel spijt dat je er alles aan gedaan hebt om zo snel mogelijk verlost te zijn. Je werd dan maar parlementslid. Ik hoorde Rzoska en Peumans vloeken tot in Gent. Makker merci voor de vele fijne momenten! Ik garandeer u, Star Wars ligt nu een lade hoger in mijn kast.

Je afkomst kies je niet, maar dat je uiteindelijk toch nog voor Gent gekozen hebt Lech deed mijn sympathie voor jou direct stijgen. Leeftijdsbeleving is relatief, maar de cijfers helaas niet. Ik ben blij dat je jouw Jong Groen-jaar ten volle ten dienste hebt gesteld in het bestuur. Merci.

Céline, Eline, eindelijk vrouwen aan de macht. Merci voor jullie werkijver van het voorbije jaar en heel veel succes. Ik ben blij dat Jong Groen West-Vlaamse en Gentse trekkers blijft hebben. Jullie gaan dat ongelooflijk goed doen.

Dan zijn er ook de afdelingsverantwoordelijke en internationaal secretaris.  Jan, Gert-Jan.

U moet weten, voorzitter en ondervoorzitter zijn, dat is uiteraard je beste beentje voorzetten, maar de moeilijkste functies in het bestuur zijn internationaal secretaris en afdelingsverantwoordelijke. En jullie hebben dat schitterend gedaan. Thanks!

Ook de mensen van de Raad van Bestuur, achter de schermen verrichten jullie belangrijk werk.
Lies, Joost, Sander, Elke. Ik heb met jullie allemaal binnen Jong Groen een bijzonder traject mogen afleggen op heel verschillende manieren, maar steeds met één constante: integer engagement en openhartigheid. Waardeer ik enorm! Merci!

En zo kan ik maar door gaan. De vertegenwoordigers in de PoRA en andere fora, de leden van de verschillende werkgroepen… internationaal, actief pluralisme, jeugdwerkloosheid, jongerenwelzijn, redactieteam, mensen die in de afdelingen mee aan de kar trekken… En ik vergeet er nog.  

zoals liefde met een blik,
een aanraking, iets dat je opvalt in een stem

En dit wil ik ook gezegd, het doet me ook deugd dat onder diegene die ik heb genoemd, ook enkele tussen zitten die ik dag en nacht mag bellen. Ook dat is Jong Groen en dat wens ik jullie allemaal ook toe.

Laat me duidelijk zijn, het verschil dat Jong Groen maakt is niet afhankelijk van een voorzitter of van het bestuur. Het verschil dat Jong Groen maakt staat of valt met jullie allemaal. Samen maken we het verschil en ik ben enorm fier en vereerd, dat het ons samen, de voorbije jaren gelukt is.
Samen kunnen we het verschil maken, samen kunnen we ons verhaal helder krijgen en vertolken in de donkerste stegen van de steden en de modderige wegen in de dorpen. Maar overtuigen zullen we, want wij bieden samen het alternatief.

 

En om ook te eindigen met Campert:

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet

en dan die vraag aan een ander stellen

 

Goeie vrienden,

Het was me een eer onze Jong Groen vraag te mogen stellen aan een ander. Bedankt.

 

geplaatst op: 17/09/2014

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.