Wat is een pensioen waard, als armoede blijft bestaan?

Naar aanleiding van het rapport van de 'pensioencommissie' vroeg De Morgen de mening van de jongerenvoorzitters over de toekomst van onze pensioenen.

'Een loopbaan moet houdbaar blijven'.

Jongeren liggen wakker van hun pensioen. Het was de Vlaamse Jeugdraad die er een tijdje geleden mee naar buiten kwam.


Begrijpelijk. Volgens de cijfers van de Pensioencommissie kan ik in 2051 met pensioen. Ik hoop dat ons pensioenstelsel tegen dan armoede bij ouderen uitsluit. Wie niet (meer) kan werken, kan zonder degelijk inkomen niet overleven. Net daarom is de manier waarop we met pensioenen om gaan, tekenend voor de samenleving waarin we leven.

Ook in 2051 zal werken moeten lonen. Tijdens de job en ook er na. Hopelijk vullen we met zijn allen 'werken' anders in. Al is het maar voor zij die wel werken, geen geld verdienen, maar wel een bijdrage leveren aan de samenleving: vrijwilligers, mantelzorgers, ouders die thuis blijven bij de kinderen,... Solidariteit in 2051 betekent, zoals de Pensioencommissie voorstelt, dat we ook andere kanalen dan inkomsten uit arbeid aanboren om pensioenen te garanderen, dus ook inkomsten uit vermogens.

Bovendien moet een loopbaan houdbaar zijn. Niet langer werken op zich is de uitdaging, maar hoe de loopbaan ingevuld wordt. Wie ervan overtuigd is dat het loont om werknemers tot de laatste snik uit te persen, dwaalt.

Het recht op pensioen is zo fundamenteel, dat er de volgende jaren geen mist mag bestaan over de toekenningsvoorwaarden of de garantie dat het vrijgemaakte budget voldoende is. Los van de 'loopbaan' of het statuut tijdens de loopbaan. Tegen 2051 één pensioenregeling waar iedereen beter van wordt, moet toch kunnen?

De voorstellen van de Pensioencommissie zullen ongetwijfeld een basis bieden voor verdere politieke gesprekken, ook bij de sociale partners. Ik hoop dat we niet moeten wachten tot in 2051 opdat een onvoorwaardelijk basispensioen voor iedereen realiteit wordt. Want een op de vijf ouderen die vandaag in armoede leven, is een schande voor ons land.


Dit stuk verscheen in De Morgen van 18/06/2014.

geplaatst op: 23/06/2014

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.