Blij met het resultaat

De stemmen zijn geteld. De kaarten worden verdeeld. Alleen, welk spel wordt er gespeeld?

Groen gaat vooruit. In procenten en mandaten. En dat is een goede zaak. In het federaal parlement gaan we 1,5% vooruit en we halen een extra kamerzetel. Vlaams parlement: + 1,9% en 3 extra mandaten. Europa: +2,7% en een score boven de 10%. Brussels parlement: +6,7% en een extra parlementszetel.

Meer en meer mensen kiezen dus voor een sociaal en ecologisch beleid. Is deze score genoeg om mee het verschil te maken? Journalisten stellen al jaren dat we de sterkste parlementsleden hebben. Met meer mandatarissen kunnen we dus zeker nog meer wegen. Kan dat in een meerderheid? Dat is de hamvraag.

Enkel Groen en N-VA halen extra mandaten in het Vlaams parlement. Ook in het Brussels parlement mag een extra parlementslid binnenkort de eed afleggen. In de Kamer halen VLD, CD&V en wij een extra zetel. In Oost-Vlaanderen halen enkel CD&V en wij een extra zetel. Toch opmerkelijk, in Oost-Vlaanderen gaat N-VA er dus niet op vooruit.

In de Kamer kunnen, puur mathematisch, de linkse partijen, aangevuld door de christendemocraten, een meerderheid halen. Al zal zo’n coalitie niet snel uit de lucht vallen.

Evita

Groen haalt dus een extra zetel in de Kamer uit Oost-Vlaanderen. En dat was bijzonder spannend! De traditie wil dat de Gentse stemmen pas laat bekend worden gemaakt. Dat was dit jaar niet anders.
We gingen voor die extra kamerzetel, maar hoopten stiekem op een derde zetel voor het Vlaams Parlement. Dit bleek echter niet in handbereik.

Wat we wel hebben gehaald is een extra parlementslid voor Groen in Oost-Vlaanderen. Dit werd pas maandagvoormiddag duidelijk… Op die manier heeft Groen Gent haar verhoopte parlementair en ze komt uit onze afdeling: Groen Gentbrugge-Ledeberg. Kamer hou je vast voor Evita Willaert, OCMW ondervoorzitter uit Ledeberg. Ze zal het in Brussel ongetwijfeld goed doen. Het extra mandaat is niet alleen goed voor Gent, maar ook voor Oost-Vlaanderen en ook voor de Groene fractie in het parlement.

In Gent haalt onze partij een mooi scores boven de 16% en Europees zijn we zelfs met de tweede partij met 20%.

Jong Groen

Als Jong Groen voorzitter ben ik bijzonder fier op de resultaten van de jongeren op de lijst. Niet alleen waren het er meer dan 103 over heel Vlaanderen en Brussel. Ze deden het ook bijzonder goed. Hoewel natuurlijk niet iedereen in aanmerking kwam voor een mandaat zijn er enkele opvallende straffe scores op te meten, maar ook zichtbaar bij de 5 extra mandaten die er bij komen. Hiervan gaan er 4 naar jongeren, ,waaronder Evita, maar ook Jong Groen bestuurslid en goede vriend Imade Annouri uit Antwerpen.

2711

Er kleurden 2711 kiezers ook mijn bolletje. Iets waar ik bijzonder opgetogen mee ben. Zowel in Gent als in Oost-Vlaanderen haalde ik hiermee een mooi resultaat. Natuurlijk zijn de voorkeurstemmen relatief. Zeker bij Groen hangt het aantal voorkeurstemmen in de eerste plaats van het globaal percentage van de partij en welke plaats je op de lijst bezet. Neemt niet weg dat er een pak mensen zich ook hebben ingespannen om die bolletjes achter mijn naam mogelijk te maken, die ik zeer dankbaar ben. Het is mijn tweede keer op een federale lijst in Oost-Vlaanderen, dit resultaat ervaar ik dan ook als een hart onder de riem voor het werk in de gemeenteraad en als Jong Groen voorzitter.

 

Merci!

Het was een intense campagne, maar ook de meest intensieve tot nu toe. De combinatie van een voltijdse job, Gents gemeenteraadslid, Jong Groen voorzitter en kleine Miel die het nachtleven wel kan waarderen, zorgden er voor dat er naast de campagne weinig tijd was om uit te rusten. Een reden te meer om tevreden te zijn met de extra zetel in Oost-Vlaanderen op onze lijst.

Heel hard bedankt! Ik ben iedereen van Groen Oost-Vlaanderen, van Groen Gent, de nationale medewerkers van Groen, mensen van Jong Groen, familie, vrienden en kennissen dankbaar voor hun hulp bij de goede score voor mij persoonlijk en voor partij.

 

geplaatst op: 27/05/2014

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.