Jong Groen Nieuwjaarsspeech

Op 1 februari organiseerden we met Jong Groen onze nieuwjaarsreceptie. Hieronder kan je de speech lezen die ik toen gaf.

Vrienden, jullie weten, als er één organisatie is, die aan de volgende generatie denkt, dan zijn wij het wel. En terecht, natuurlijk. Alleen stel ik vast dat niet alleen de toekomstige, maar ook de huidige generatie jongeren bedreigd wordt: GAS en onverdraagzaamheid bedreigen de ruimte om te spelen en jong te zijn, kinderarmoede, discriminatie en de Europese besparingspolitiek bedreigen het recht van jongeren op gelijke kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Als we onze generatie, niet als een verloren generatie de geschiedenisboeken willen zien in gaan, moeten we nu handelen. Als we nu niet reageren trekt de dorre woestijngrond verder, ook in Europa.

En komen we onvermijdelijk uit bij 25 mei! Voor de enige grootstad van Vlaanderen een belangrijke dag: Stadsloop de Gentenaar vindt dan namelijk plaats. Maar niet alleen dat… Er zijn uiteraard ook de verkiezingen.

En hoewel niet alle plekken op de lijsten al ingevuld zijn kan ik al het volgende zeggen. Met 11 topkandidaten heeft Jong Groen alle kansen om de gemiddelde leeftijd van de parlementsleden flink naar omlaag te halen. Kristof deed dat al en zal dat van op zijn tweede plaats opnieuw kunnen doen, maar in dezelfde provincie staat Imade Annouri klaar om de boel in het Vlaams parlement over te nemen. En laat ons vooral onze Jong Groene lijsttrekker in Limburg niet vergeten Katrijn Conjaerts!

In  Oost-Vlaanderen staat jong talent bovenaan de lijst: Evita Willaert, voormalig woordvoerder voor Jong Agelev  Sara Matthieu en uit Vlaams Brabant An Moerenhout…

En niet hoog op de lijst. En van op eerste opvolgersplaats: Bram Vanacker in West-Vlaanderen,voormalig voorzitter Bart D’hondt en Jos Raymenants in de Brusselse kieskring, onze vorige ondervoorzitter en huidig voorzitter van de Raad van Bestuur: Lies Corneillie. En in tegenstelling tot andere partijen krijgt ook de voorzitter een mooie plaats: ik heb de eer Stefaan Vanhecke te mogen opvolgen…

 

Beste vrienden, met deze 11 jonge kandidaten is 1 op de 6 Groene topplaatsen bezet door een jongere. We mogen daar bijzonder fier op zijn.

De lijst is natuurlijk één iets, waarmee we de boer op trekken is iets anders. Daarvoor hebben de meesten onder jullie een bevraging ingevuld en op het open forum van 18 januari een stem uitgebracht.

Het eerste thema… blijft actueel. Wie Knack deze week open sloeg las: Vlaams onderwijs, kampioen van de sociale ongelijkheid. Ook de cijfers over het aantal jongeren dat het onderwijs zonder diploma verlaat is Vlaanderen onwaardig. Ondertussen blijft de jeugdwerkloosheid groeien en wordt de  generatie zonder job groter en groter. Helaas werd ook deze legislatuur duidelijk dat socialisten in de regering niet garant staan voor een sociaal beleid. Voor Jong Groen is het duidelijk vrienden, als we vandaag ons onderwijs niet hervormen, als we die verdomde waterval van negatieve keuzes van ASO naar TSO naar BSO niet wegwerken, als we er niet voor zorgen dat onderwijs er voor iedereen is, dan blijft de poule van jongeren zonder perspectief groter en groter worden. Daarom beste vrienden, zeggen we klaar en duidelijk: tijd voor een echte onderwijs hervorming.

Dat socialisten in de regering niet perse garant staan voor een sociaal beleid blijkt uit het asociaal beleid van de nieuwe GAS-wet waarbij kinderen van 14 jaar, 14 jaar (!) worden verantwoordelijk gesteld voor hun daden en mogen er zelf financieel voor opdraaien. Het argument van de meerderheid was dat het nodig was voor de grootsteden, maar ondertussen moeten we wel in Melle, Oosterzele, Merelbeke en Destelbergen de straat op komen opdat mensen wel eens bestraft zouden worden omdat ze een spel aan het spelen zijn?

Beste vrienden, die waanzin moet stoppen, die willekeur moet stoppen, die cowboyverhalen moet stoppen. NU. Geen GAS-boetes voor minderjarigen, punt uit.

 

En, is het niet cynisch vrienden, dat het nét die partij is, die stelt dat we moeten kiezen tussen haar model of het PS-model, die net die partij die keuze onmogelijk maakt?! Jong Groen pleit voor de federale kieskring. Niet alleen voor de schone ogen van de aanwezige EcoloJ’ers – et ils sont beaux, croyez-moi – maar omdat we geloven in democratie. Onze parlementsleden streven naar het algemene goed voor alle Belgische burgers, maar ze moeten zich nu enkel verantwoorden tegenover een deel van de bevolking. En da’s belachelijk. Laat ons gaan voor meer democratie en dus gewoon gaan voor die federale kieskring voor alle Belgen.

 

Jong Groen is jong en ambitieus en verwacht van politici hetzelfde. Ook als het over de klimaat gaat. Dat het klimaatbeleid voor Jong Groen een prioriteit is, bewezen we door op de trein te springen richting de top in Warschau. In de aanloop naar de beslissende klimaattop binnen twee jaar in Parijs, zullen we het belang van een ambitieus beleid blijven onderstrepen.Het uitblijven van een bindend klimaatakkoord is een regelrechte schande en het grootste bewijs van schuldig verzuim. En dat gaan we de volgende weken en maanden blijvend zeer duidelijk maken.

 

Nu, we hebben het nog over één iets niet gehad. Europa, Europeanen verdienen een ander en beter Europa. De drijfveer van onze Europese leiders is het stimuleren van de vrije markt, maar ondertussen staan Europeanen in kou. Besparen en overheden ontvetten lijkt wel het enige Europese antwoord op de crisis. Als er regels bestaan over de grootte van aardbeien tot tomaten, maar ondertussen Kostas in de Griekse straten crepeert van de honger, waar liggen dan de prioriteiten? Als 5,66 miljoen jongeren – zelfs Denemarken heeft minder inwoners  - geen job vinden, maar ondertussen de verkoop van luxeauto’s de lucht in gaat, dan is deze Europese Unie er wel voor de vrije markt, maar niet voor zijn inwoners.

 

Wie echt werk wil maken van een Europese Unie, van een Europees verhaal en Europees burgerschap kiest voor een maatregel die de Europese burgers versterkt, ook in onderlinge solidariteit. Een keuze die Europeanen het perspectief biedt waar ze naar snakken. Het wordt tijd om het niet langer over meer of minder Europese structuren te hebben, maar Europa in te zetten voor de mensen. Het wordt tijd om een Europees basisinkomen op de politieke agenda te plaatsen Als niet elke burger de kans krijgt op een menswaardig leven, is de Europese droom dan geen luchtballon die te makkelijk doorprikt wordt? Mensen zonder job bestraffen is vrij eenvoudig, maar lost niets op als er geen jobs zijn. Europa moet vanaf morgen écht bouwen aan een sociale pijler. Perspectief en hoop, daar wachten miljoenen Europeanen op.

 

Wetenschappers en economen, zowel linkse als rechtse denkers zijn het met ons eens, de tijd is rijp voor het invoeren van een Europees basisinkomen. Tijd voor . een belasting verschuiving van arbeid naar consumptie en kapitaal. Tijd om consumptie te taxeren op haar impact. Tijd om van sociaal, een zekerheid te maken. Tijd… om de Europese droom invulling te geven.  Tijd om de zekerheid écht in sociale zekerheid te steken. Tijd om werk te maken van het basisinkomen, voor élke Europeaan.

 

Vrienden, we moeten er op 25 mei staan en we zullen er ook staan. De spitsen staan al opgesteld, een deel van het middenveld warmt zich al op. Nu nog de verdedigers overtuigen en de toeschouwers in de tribune mee krijgen.

 

Ik kreeg gisteren de nieuwste uitgave van Stampmedia in handen. Daar was de vermaledijde journalist van De Morgen, Tim Van der Mensbrugghe gastredacteur. Hij schreef over “durven dromen”.

 

Wel beste vrienden, laat ons dat doen. Laat ons dromen, laat ons die steen verleggen en volgende 4 maand, kei hard de handen uit de mouwen steken. Laat ons vanaf morgen op lijsten wie we allemaal moeten aanspreken, vrienden, buren, familie, …

 

Voor Kenneth, die de schooldeur achter zich toe trok zonder diploma en maar geen job kan vinden. Voor de pasgeboren Ihsane, die net zoals andere kindjes aan astma leidt door de vervuilde lucht in haar buurt. Voor Lore die niet weet of ze met haar jeugdbeweging nu wel of niet dat tof in elkaar gestoken spel mag spelen op het kerkplein. Voor Vanessa die eigenlijk op haar vriendin van Ecolo wil stemmen die in Luik opkomt. Voor Kostas uit Thessaloniki, Diana uit Valencia en Jérôme uit Brussel die zonder basisinkomen op straat moeten leven.

Beste vrienden,

Ik kijk er alvast naar uit om samen met jullie er een dikke lap op te geven!

 

geplaatst op: 03/02/2014

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.