Actie voor stemrecht vanaf 16 in Leuven

Stemrecht vanaf 16 is een logische keuze. Daarom voerde Jong Groen op 28/12/2013 actie in Leuven op de zogenaamde ‘dag van de onnozele kinderen’.

 

16-jarigen mogen al een testament vast leggen, alleen gaan wonen, rijlessen volgen en helaas zelfs GAS-boetes betalen. Maar stemmen? Dat kan dan weer niet. Terwijl het net die doelgroep is die geniet van de voordelen van onze samenleving: onderwijs, openbaar vervoer, verenigingsleven etc… Ze worden dagdagelijks met de belangrijkste uitgavenposten geconfronteerd, maar hun mening erover geven kan niet. Dat is onlogisch.

Bram Van Braeckevelt, voorzitter Jong Groen: “Jong zijn heeft tegenwoordig een negatieve connotatie. Nu zelfs wettelijk verankerd door de installatie van de GAS-boetes voor minderjarigen. Het wordt tijd dat politici ook een positief verhaal brengen door jongvolwassenen verantwoordelijkheid te geven en hen te betrekken bij het maatschappelijk leven. Want een jongere die bij de volgende verkiezingen 17 is, zou pas binnen vier jaar op z’n 21stevoor het eerst mogen stemmen. Dat vinden wij pas onnozel.”

We hebben ongeveer 250 mensen aangesproken. Maar vooral gericht op de  jongeren onder de 18. 3 op de 4 van de aangesproken jongeren brachten een stem uit op in het stemhokje dat Jong Groen voor de gelegenheid op het Rector De Somerplein had geïnstalleerd. Om 11u waren er nog niet zoveel jongeren te zien, maar vanaf de middag ging het vlot.

Na 3 uur actie verzamelden we 76 stemmen, waarvan één ongeldig en 9 blanco. Bij de overige stemmen haalden zowel PVDA als Open VLD 4%, Vlaams Belang 5%, sp.a 9%, N-VA 12%, CD&V 17% en Groen stak er met 36% boven uit.

“Er wacht Groen nog een mooie toekomst” stelt de Jong Groen voorzitter minzaam. “De reacties op onze actie waren vooral positief, hoewel niet iedereen er zich er vandaag klaar voor voelt, staan de meeste jongeren er wel voor open om meer te begrijpen over politiek en democratie. En aan onze actie te merken, zou het voor de opkomst niet slecht zijn als de stemlokalen langen open zouden zijn."

Ondertussen gaat de discussie over stemrecht vanaf 16 door op Twitter met als hashtag #stemrecht16, waar ook meer foto's te vinden zijn. geplaatst op: 29/12/2013

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.