Gentse jongeren zonder diploma krijgen verder begeleiding dankzij Word Wijs

In de gemeenteraad van 21 oktober 2013 hield ik volgende tussenkomst voor Word Wijs. Het is een project waarbij de brug wordt geslaan tussen de arbeidsmarkt of verdere vorming en jongeren die het  onderwijs dreigen te verlaten zonder diploma of verlaten hebben zonder diploma. Hebben we in Gent dergelijk project nodig?

Zeer zeker. De piek van jeugdwerkloosheid was in de voorbije 10 jaar nooit hoger. Schepens Coddens gaf aan dat 28% van de Gentenaren onder de 25 werkzoekend zijn en dat in de leeftijdsgroep daarboven de gemiddelde werkloosheid ook hoger ligt dan in Vlaanderen.

Daarnaast herinner ik u aan cijfers van 2011 rond ongekwalificeerde schoolverlaters van 1 op 5. Een op de vijf leerlingen beste collega’s die het onderwijs zonder diploma verlaat. Bovendien geven die leerlingen achteraf ook aan daar spijt van te hebben.

Dat zijn de cijfers. De verhalen van die jongeren zijn ronduit tragisch. Elk met een eigen verhaal over hoe ze, vaak buiten hun wil om, niet meer kunnen aanpikken met het regulier onderwijs. Psychische problemen, moeilijke thuissituatie

Is het dan een goede keuze om hen tot hun lot over te laten of willen we werk maken om die jongeren terug perspectief te geven?

Onze fractie kiest voor het laatste, de Groen fractie vindt dat wij als stad ook verantwoordelijkheid moeten opnemen om jongeren zonder perspectief opnieuw de kans moeten bieden om deel uit te willen maken van onze samenleving.

geplaatst op: 22/10/2013

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.