Kinderamoede aanpakken in school en daarbuiten

De berichtgeving over kinderen die met honger op de schoolbanken zitten lokte heel wat terechte verontwaardiging uit. Groen gemeenteraadslid Bram Van Braeckevelt ging hier in de commissie onderwijs dieper op in. Hij stelde dat de crisis steeds harder toeslaat en dat kinderarmoede niet zou bestaan als er geen armoede bij de gezinnen zou zijn. Bram stelde schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen) de vraag wat er structureel gebeurt en kan gebeuren om die kinderen toch perspectief te bieden.

De schepen lichtte de tegemoetkoming toe bij de scholen en kinderopvang in het beheer van de stad, die de kostprijs van de maaltijden compenseert en bijdragen voor kinderopvang inkomensgerelateerd maakt.

Voor de andere scholen is er het Gents sociaal schoolfonds, waarvan het bedrag opgetrokken wordt. Maar de vraag is helaas groter dan wat het fonds kan dragen. Daarom wil Elke omgaan met armoede een plaats geven in de school. Belangrijk hierbij is dat het onderwijs alleen niet alles kan oplossen en dat steun vanuit Vlaanderen noodzakelijk is. Elke legde ook de nadruk op samenwerking met het OCMW. Een integraal armoedebeleidsplan is dan ook terecht een eerste punt in het bestuursakkoord.

Ook volgende week heb ik het geagendeerd in de commissie OCMW, Werk, Welzijn en Milieu.

geplaatst op: 13/10/2013

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.