GAS-boetes: roetzwarte dag voor jongeren

30 mei 2013 gaat de geschiedenis in als een roetzwarte dag. De dag waarop het federaal parlement onverdraagzaamheid installeerde, de scheiding der machten heeft uitgehold en het middenveld negeert.

Lies Corneillie, ondervoorzitter van Jong Groen: "Jong Groen strijdt al jaren consequent tegen het systeem van GAS-boetes voor jongeren. We hebben heel wat bedenkingen bij het hele GAS-systeem. Het is voor ons uiterst verontrustend dat sommige politiereglementen normaal jongerengedrag problematiseren. Met een leeftijdsverlaging voor GAS naar 14 jaar, gaat de regering duidelijk een stap te ver:  ze installeert onverdraagzaamheid in onze samenleving, zeker ten aanzien van kinderen en jongeren.

Jong Groen betreurt zeer diep de meerderheidsbeslissing van het federaal parlement en vraagt zich af hoe jongeren nu naar de  zullen politiek kijken.

Bram Van Braeckevelt, voorzitter Jong Groen: "Blijkbaar kunnen we van een regering zonder groenen geen doordacht en oplossingsgericht beleid verwachten. Jeugdwerkloosheid blijft stijgen, hervorming van het onderwijs blijft op zich wachten, maar jongeren criminaliseren blijkt belangrijker dan concrete perspectieven waar onze generatie op zit te wachten. Innesto is toch totaal ongeloofwaardig wanneer CD&V de stem van jongeren niet hoort? Is volgens socialisten het Vlaanderen van morgen, een plek waar 14-jarigen potentiĆ«le criminelen zijn?"

Oproep aan lokale overheden: Sluit de deur voor willekeur

"De federale regering zet de deur voor willekeur en overdraagzaamheid wagenwijd open en schuift de verantwoordelijkheid door naar de lokale besturen.  De bal ligt nu in het kamp van de lokale overheden. Onze enige en oprechte oproep luidt: Sluit de deur voor willekeur, geef ruimte aan jongeren en werk aan een veiligheidsbeleid dat jongeren de kans laat jong te zijn. We zetten alles op alles om de leeftijdsverlaging lokaal tegen te houden en we hopen van de andere politieke jongerenorganisaties hetzelfde," aldus de voorzitter van Jong Groen.

 

Op www.jonggroen.be/gas vindt u alle jarenlange standpunten en acties van Jong Groen rond de GAS-boetes

geplaatst op: 25/06/2013

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.