Tussenkomst Gemeenteraad: Voorrang voor kansarmen is niet het probleem in onderwijs, wel capaciteitstekort

Volgende tussenkomst hield ik na een vraag van N-VA gemeenteraadslid Van Renterghem rond de toewijzingsprocedure van kinderen in het basisonderwijs.

 

Collega's,

In afwachting van het antwoord van schepen Decruynaere wil ik op twee zaken wijzen:

1. weerspiegeling van de buurt in de scholen
2. De rol van de N-VAfractie in dit debat

Voor wat betreft het streven naar een weerspiegeling van samenstelling van de buurt in het onderwijs. Als we vandaag merken dat onderwijs hoewel hoogstaand is, maar tegelijk nog steeds discriminatie in de hand kan werken, moeten we investeren om het onderwijs te ondersteunen en versterken om een hefboom te zijn tot gelijke kansen.

Dat wil niet alleen zeggen plaatsen vrij houden voor kansarme kinderen, maar ook voor niet-indicator kinderen. Dat mag ook wel eens gezegd worden...


Maar we moeten de zaken niet verbloemen, de mogelijke frustratie van ouders die hun kinderen niet in de directe omgeving kunnen inschrijvingen, is begrijpelijk. Ik zou dat in hun plaats ook niet fijn vinden. Kinderen die in hun buurt naar school kunnen gaan heeft tal van voordelen: jonge gezinnen in Gent, lokale verankering; vriendjes in de buurt; zeker in de beginperiode ook voor de ouders op vlak van mobiliteit; geen verre afstanden afleggen zorgt er voor dat er minder verkeer is en minder verloren tijd voor de ouders of kinderen.


Dit wil echter niet zeggen dat het principe van school gaan in de buurt haaks staat op het principe van een correcte vertegenwoordiging van kinderen in de buurt in de scholen, in het bijzonder tussen de zogenaamde indicatorkinderen en niet indicatorkinderen.

 

 

Het is van cruciaal belang om ook die weerspiegeling van de omgeving in de scholen te zien. Ik zie het nu al voor me dat diegene die vandaag stellen dat dit principe minder belangrijk is en kansrijke kinderen resoluut voorrang moeten krijgen, morgen de eersten zullen zijn om te roepen dat bv. integratie mislukt is en vast te stellen dat in Belgiƫ het aantal jongeren dat onderwijs verlaat niet daalt, maar stijgt. Stijgt, zoals nu het geval is met het aantal ongekwalificeerde jongeren, namelijk 12% in Belgiƫ. Vergelijkbaar met Bulgarije en Griekenland. Moeten we daar fier op zijn?


Vandaag werkt de stad binnen het kader van het LOP-decreet waarbij die verhouding tussen kans-armen en kansrijken wordt nagestreefd.

We werken binnen het kader dat de Vlaamse regering ons oplegt. Maar wanneer biedt de Vlaamse regering de nodige omkadering?

 

Want, het probleem ligt niet bij het principe van de voorrangregels, maar bij het tekort aan plaatsen en dus aan financiering. En hierbij kom ik tot mijn tweede punt. N-VA is in deze bijzonder slecht geplaatst om hier vandaag de schepen met de vinger te wijzen. We zitten inderdaad in de Gentse gemeenteraad en dus moeten we in de eerste plaats focussen op wat Gent kan doen en welk beleid we kunnen voeren binnen de Gentse context. Neemt niet weg dat we niet blind moeten zijn voor hoe het systeem in elkaar zit en wie waar welke rol speelt.

Het gros van de middelen voor onderwijs komt van de Vlaamse regering.
Ik stel vast dat de N-VA in de Vlaamse Regering zit en dus ook verantwoordelijkheid draagt voor het genoemde decreet en beleid.

 

Een straffer punt is, dat het uw minister is, een N-VA minister, minister van Begroting in de Vlaamse regering, minister Muyters die een basketmatch en een burgemeester van Antwerpen nodig heeft om te beseffen dat er al langer dan vandaag middelen ter beschikking zijn om extra plaatsen te creƫren.

 

Had hij zijn werk ten gronde gedaan, dan waren we waarschijnlijk deze discussie niet aan het voeren mevrouw van Renterghem.

 

Wie draagt hier dan de verantwoordelijkheid voor die ouders die hun kinderen niet naar de gewenste school kunnen sturen?

Collega's,

laat ons een kat een kat noemen.
We gaan hier vandaag in de Gentse gemeenteraad het tekort aan plaatsen niet direct kunnen oplossen.

 

Maar laat ons het debat eerlijk voeren.

1 op 10 kinderen wordt in armoede geboren. Maar de N-VA doet niet liever dan polariseren. U, collega Van Renterghem drijft de zaken op de spits met insinuaties zoals de onderwijscommissie deze maand.

 

U wil de wet van de sterkste doorduwen, wel het is mijn overtuiging dat in zoā€™n samenleving iedereen verliezer is.

 

Laat ons niet op de kap van kinderen een politieke polemiek voeren.
Iedereen in deze zaal hier vandaag heeft er belang bij dat er voldoende middelen naar onderwijs gaan. Dat is de inzet van de politieke verantwoordelijken in Gent, maar ook die van Vlaanderen en ik kijk uit naar dezelfde kritische vragen in het Vlaams parlement en binnen Vlaamse regering die hier in de gemeenteraad wordt gesteld.

geplaatst op: 26/03/2013

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.