Jongerenwerkloosheid stijgt dramatisch. Tijd voor actie

VDAB maakte de werkloosheidscijfers van januari 2013 bekend. Daarin valt de stijging van het aantal werkzoekenden te betreuren en in het bijzonder de stijging van jongerenwerkloosheid met 10,4% ten opzichte van 2012. Voornamelijk de stijging van de ‘1-2 jaar werkloosheid’ valt op met een stijging van bijna 30%. Dit toont aan dat voornamelijk de crisis jongeren tot slachtoffer maakt. Van de groep werklozen jonger dan 25 jaar is 9 op 10 is ‘laag- en middengeschoolden’.

Het beleid van ministers van Werk, Muyters en De Coninck, blijkt niet doeltreffend genoeg om een antwoord te bieden aan de stijgende jongerenwerkloosheid.

Jong Groen is al langer vragende partij een ‘taskforce jongerenwerkloosheid’ samen te brengen en lanceerde eerder deze oproep op de Zevende Dag. 
Bram Van Braeckevelt: “Enkel doortastende maatregelen vanuit de verschillende gewesten en federale regering tesamen kunnen een oplossing bieden. Gaan de regeringen wachten tot we Zuid-Europese cijfers evenaren? Brussel is vergelijkbaar met Portugal en ItaliĂ« met Ă©Ă©n op de drie jongeren die werkloos zijn. Moet het in Vlaanderen en BelgiĂ« ook zo ver komen?”

Jong Groen blijft niet bij de pakken zitten en organiseert zaterdag a.s. (9/2) een themadag: “Generatie Y, een verloren generatie?” met sprekers als Chris Serroyen (hoofd studiedienst ACV), Willem Sas (KU Leuven), Johan Malcorps (Vlaams fractiesecretaris Groen) en getuigenissen van Lauren Heeffer, Jobclub en KAJ. Op het einde van de dag laten de jonge ecologisten zich uitdagen door links en rechts in een debat met Lode Vereeck (LDD), Björn Cuyt (Unizo), Peter Mertens (PVDA+), filosoof-activist Philippe Van Parijs (UCL) en slotbeschouwing door Elke Van den Brandt (ondervoorzitter Groen).

De themadag is de laatste etappe in een inhoudelijk traject naar een 'congres Jongerenwerkloosheid' op 16 en 17 maart in Kortrijk.

 

geplaatst op: 06/02/2013

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.