Economie van de toekomst is nabij - Opiniestuk in De Morgen

Vandaag verscheen volgend opiniestuk in De Morgen:

Alles wat Ford Genk niet is

De economie van de toekomst staat haaks op Ford Genk vandaag. Niet alleen omdat de rol van de wagen uitdooft, maar ook omdat werkzekerheid vooral bij de lokale economie te vinden zal zijn.

Meer en meer mensen kiezen voor leefbaarheid in de stad. De wagen aan de kant zetten is daarbij noodzakelijk. Niet alleen om de impact op het milieu te verkleinen, maar ook om een veilig en snel vervoer mogelijk te maken.

Met een overproductie aan wagens zag iedereen van mijn generatie in de auto-industrie een ramp als bij Ford aankomen.

Wat ons betreft is het tijd om werk te maken van een duurzame economie. De industrie heeft in ons land zeker nog een toekomst, maar alleen als we vandaag met een groene overgang beginnen. Alle politieke niveaus hebben hier een rol in te spelen.

In een economie met minder wagens zal ook de bereikbaarheid en de economie anders ingevuld moeten worden. Jong Groen pleit voor een bereikbaarheidsprincipe van knooppunten in de stad waarbij een aantal (economische) activiteiten gecentraliseerd worden en de bereikbaarheid verhoogt. Bedrijven en lokale overheden die toekomstgericht denken spelen daar op in, door voor hun werknemers en klanten centraal bereikbaar te zijn en open te staan voor het potentieel aan jonge werkzoekenden. 

De traditionele partijen stemmen hun beleid af op maat van de grote ondernemingen, vaak multinationals,  om meer tewerkstelling te creĆ«ren of te behouden. Een stabiele arbeidsmarkt en overzeese speculatieve beslissingen slaan echter als een tang op een varken. Multinationals strijken hier neer, krijgen verschillende fiscale voordelen en wanneer de winstmarges kleiner worden, dumpen ze de (jongere en oudere) werknemers die dag in dag uit het beste van zichzelf hebben gegeven om daarna ergens anders dit scenario te herhalen.

De notionele intrestaftrek staat 95% ten dienste van de grote multinationals. Waarom discrimineren we onze lokale economie?  Laat ons kleinere, creatieve bedrijven ondersteunen. Bijvoorbeeld KMOā€™s die voortbouwen op sociaal ondernemerschap, lokaal verankerd zijn en inspelen op wat mensen echt nodig hebben. Dit zou een stabiele, veerkrachtige arbeidsmarkt en perspectief voor werknemers creĆ«ren.

geplaatst op: 30/10/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.