Eerste politiek debat in Vlaamse Gebarentaal smaakt naar meer

Na de uitdaging vond maandag (8/10) het eerste politiek debat in Vlaamse Gebarentaal plaats tussen mezelf en Helga Stevens (N-VA). Het publiek was enthousiast...

In zaal Miry van het conservatorium (School of Arts) - die overigens een dankwoord verdient voor de ondersteuning -kwamen twee werelden samen, want het debat in VGT werd door drie tolken ook voor horenden toegankelijk.

Het was een pittig debat. Uiteraard had Helga Stevens – gemeenschapssenator en Vlaams Parlementslid en bovenal 6 jaar enig gemeenteraadslid voor N-VA in Gent – een stevige voorsprong met de ervaring die ze op zak heeft.

Daarnaast is debatteren in Vlaamse Gebarentaal (VGT) geen sinecure. VGT is weliswaar mijn moedertaal, maar politiek was nooit een onderwerp aan de keukentafel. Waardoor het hier of daar wel naar 'woorden' zoeken was. Daarnaast hoor je - als horende - hoe de tolk vertaalt wat je zegt en probeer je best toch om bij de zaak te blijven.

Toch was geen belemmering om het publiek te geven waarvoor ze gekomen was: een stevig debat. Want N-VA en sp.a-Groen hebben op heel wat punten een verschillende insteek over de toekomst Gent.

Met onderwerpen als mobiliteit, wonen, onderwijs en kinderopvang werd er ingegaan op wat voor veel Gentenaars prangende problemen zijn. Toen welzijn aan bod kwam, werden de meningsverschillen wel heel duidelijk.

Stevens maakte de link tussen armoede en vreemdelingen en stelde dat Antwerpen minder leefloners kent dan Gent. Voor haar is de kennis en het gebruik van het Nederlands een voorwaarde voor het verkrijgen van een sociale woning en de basis in onderwijs. Daarnaast stelde ik dat jonge kinderen vaak niet de keuze hebben om Nederlands als moedertaal te hebben en dat voortbouwen op moedertaal een sterkte ipv een zwakte is. Daarnaast valt de rol van sociale tolken niet te onderschatten. Het publiek was dan ook akkoord dit laten uitdoven niet het sterkste N-VA-standpunt was.

Ook deze keer slaagde N-VA er niet in aan te geven op welke diensten ze 1/4 minder ambtenaren willen tewerkstellen. Terwijl het voor Gent een  uitdaging is om voldoende plaats te voorzien bij de crèches en scholen.

Dat de cijfers die N-VA naar voor schuift om hun voorstellen op voort te bouwen  - zoals de zogenaamde quota voor kinderopvang - niet de juiste zijn kwam ook deze keer aan bod en werd niet recht gezet.

 

Voor heel wat mensen uit het publiek – een goede 100 man – was het de eerste keer dat een debat zo toegankelijk werd. De reacties waren dan ook positief.

Politiek was aan de keukentafel zelden een onderwerp van discussie, want voor mijn ouders niet te volgen. Toch zijn al die partijen niet één pot nat. Debatteren op basis van verschillende meningen is de essentie van politiek. Te vaak worden de debatten boven de hoofden van de mensen gevoerd. Door je taal aan te passen - hier letterlijk - maak je politiek toegankelijk. Daar zijn we in elk geval goed in geslaagd.

Nu is het zaak om de oproep in de Knack op te volgen en van Gent (en bij uitbreiding Vlaanderen) VGT-vriendelijk te maken.

Klik voor een verslag van de Standaard met foto's en video.

 

geplaatst op: 12/10/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.