Welzijn en gezondheidszorg toegankelijk maken is een must

Al langer bekend en nu ook officieel want in de krant: er komt een nieuw wijkgezondheidscentrum in de Tweekapellenstraat in Gentbrugge. Een wat? Wijkgezondheidscentrum. Een centrum waarbij verschillende zorgverstrekkers (dokters, kinésisten, maatschappelijk werkers, diëtisten etc). aanwezig zijn die laagdrempelig toegankelijk zijn. Ook de link met de buurt is een belangrijk element. Geen laagdrempeligheid zonder lokale verankering.

 

Dergelijke centra hebben het voordeel dat mensen sneller toegang vinden tot de eerstelijnsfunctie van (gezondheids)zorg en welzijn. Dit op een betaalbare manier mogelijk maken zorgt er voor dat mensen niet te lang wachten met mogelijke medische, sociale of andere problemen. Daarnaast wordt er ook niet te snel gegrepen naar geneesmiddelen die misschien wel niet noodzakelijk zijn of krijgt de dokter-specialist geen overbodige consultaties die de huisarts (eerstelijn) kan behandelen. Wat dan weer de uitgaven van het RIZIV of de goede inzet van ons belastingsgeld ten goede komt. Maar ook het laagdrempelig component van het welzijnswerk mag niet onderschat worden. Mensen die sneller hun weg vinden in de sociale wetgeving, toegang vinden tot OCMW en bv. degelijke sociale woningen – zoals Francina Vervaeke vandaag het artikel van de Standaard. Overigens, welzijnsproblemen kunnen vaak aan de basis liggen van gezondheidsproblemen.

 

Samenwerkingsverbanden over grenzen van de regionalisering (zorg en welzijn is Vlaams - gezondheidszorg federale bevoegdheid) en de verzuiling overstijgen, zijn enkel maar toe te juichen. In het bijzonder omdat ze er in de eerste plaats zijn voor de behoevende en er ook in slaagt een groep te bereiken die anders met hun zorgen nergens naar toe zouden gaan, of op z'n minst te laat.

 

In het programma van sp.a-Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen staan de Gentenaars centraal. Het zit in het DNA van Groen te streven naar een aanpak die van onderuit begint, die burgers betrekt. Investeren in wijkgebonden initiatieven zoals welzijnsbureaus en wijkgezondheidscentra (pagina 34 en 35) zorgt er voor dat alle Gentenaars kunnen genieten van toegankelijke, betaalbare eerstelijnszorg. En daar heeft iedereen baat bij…

 

geplaatst op: 02/08/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.