Als man heb ik plaatsvervangende schaamte, maar pak het probleem aan de basis aan

Bestraffen lost zelfden problemen aan de basis op.

Twee opvallende gebeurtenissen de voorbije dagen.

Mannen die lukraak worden aangevallen omdat ze van andere mannen van hetzelfde geslacht houden.

Daarnaast de zeer straffe en spraakmakende reportage deze week op Terzake. Mannen die vrouwen lastig vallen op straat. Vandaag in beeld gebracht, via de lens van een vrouw. Zeer confronterend, maar laat ons eerlijk zijn. Iedereen die regelmatig in de grootsteden vertoeft, kent dit fenomeen toch?

Beide zaken zijn niet helemaal gelijkaardig, maar bevatten wel schokkende vaststelling: onverdraagzaamheid en intolerantie.

Je zou vermoeden dat dit in België niet meer zou bestaan. Helaas…

Eerlijk, dat doet mij soms schamen man te zijn. Uiteraard, niet alle mannen zijn ‘zo’. Maar de reportage op Terzake van Sofie Peeters maakt toch wel duidelijk dat er verdorie nog veel werk voor de boeg is.

Het debat van de mannen(!) die na de reportage hun visie geven over het verhaal van de lastgevallen vrouwen stellen-  gelukkig alle twee - dat dergelijk gedrag onaanvaardbaar is. Terecht. De nuance gaat eerder over, wie zijn die mannen nu eigenlijk?

“Heel vaak allochtonen” stelde Somers. “Neen”, stellen anderen, “het is geen cultureel probleem, maar een opvoedingsprobleem”. Ik ben dus zelf geen expert, noch ervaringsdeskundige. Al zijn het wel vaak personen van allochtone origine die veel te ver gaan. Maar we mogen het verdoken ongewenst gedrag in bedrijven en de intimiderende taal langs pakweg bouwwerven ook niet onderschatten.

Vandaag maakt Milquet bekend dat er in Brussel zal opgetreden worden tegen ongewenst gedrag tegen vrouwen door 250 euro boete aan te rekenen. Dit in de vorm van een GAS-boete (Gemeentelijke Administratieve Sanctie). Steekvlampolitiek! Uiteraard is dergelijk gedrag niet aanvaardbaar. Maar hoe toon je aan dat iemand ongewenst gedrag vertoont? Daarnaast moeten we echt af van de idee dat we door te bestraffen alle problemen zullen oplossen, dat is pas naïef. Daarenboven, wat helpt het boetes uit te delen, als die mannen die in fout zijn, de boetes niet eens kunnen betalen?

Wie het kan weten stelt dat het probleem frustratie is. Van zij die niets te verliezen hebben en in de marge van de samenleving zitten. Is dat niet de grond van het probleem? Dat we al jarenlang weten dat wijken en gemeenten als Kuregem en Molenbeek grote problemen kennen, maar dat we ze liever links laten liggen in plaats van de problemen aan de basis aan te pakken?
Namelijk dat de kloof tussen de ‘have’ en de ‘don’t have’ groter en groter wordt. Als we daar niets aan doen, zullen de problemen alleen maar groter worden. Als we dat nu willen of niet. Tijd om daar het politiek beleid eens op af te stellen…

geplaatst op: 28/07/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.