Kernuitstap mogelijk met gezamelijke visie van ondernemingen, overheid en vakbonden

Na het gecontesteerde filmpje van Greenpeace, was het gisteren wat serieuzer. Greenpeace organiseerde namelijk een conferentie over de kernuitstap: ‘De Duitse energieomwenteling als voorbeeld voor België’.

Aantrekkelijke sprekers: wetenschappelijke onderzoekers, topman van Siemens en tenslotte Wolfgang Rhöde een vakbondsman van IG Metall. Ten slotte zette Aviel Verbruggen de puntjes op de ‘i’.

Enkele conclusies:

Inzetten op hernieuwbare energie was voor Siemens een logische keuze dat hen in staat stelt een stapje voor te hebben op de concurrentie.

Zoals elke overstap van het ene systeem naar het ander brengt dit enkele uitdagingen met zich mee, ook voor de werknemers. Die problemen mogen niet weggestoken worden, maar net benoemd en aangepakt worden. Daarvoor heb je drie partners nodig die dezelfde richting uitkijken: overheid, ondernemingen en vakbonden.
Vaststelling is dat Doel 1 en 2 nu zullen sluiten, maar er is geen plan voor de werknemers die er vandaag werken. Hoe komt dit? Omdat de regering lange tijd geen duidelijkheid heeft verschaft over welke stappen het zou nemen. Dan is het logisch dat vakbonden conservatief reageren op sluitingen. Met een gezamenlijk plan kan er effectief iets gebeuren, maar dan moet je natuurlijk wel een (gezamenlijke) visie hebben.

Kiezen voor hernieuwbare energie wil niet zeggen dat de factuur duurder wordt. Energieproductiekost kan duurder worden, maar zet dan ook aan tot energiebesparing, waardoor de factuur niet duurder wordt.

Hernieuwbare energie en kernenergie zijn niet te verzoenen. Het één blokkeert het ander. Bovendien is er een groot verschil tussen lokaal opgewekte energie en gecentraliseerde massaproductie.

En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Het debat rond onze energievoorziening is geen neutraal politieke discussie. Het kent uiteraard een aantal principiële argumenten (Zijn de risico’s van kernenergie het wel waard- veiligheid, afval etc. Is kernenergie niet te veel voer voor specialisten?). Daarnaast zijn er ook een aantal rationele, ja zelfs economische argumenten zoals de onafhankelijkheid van (de monopolie van) andere landen.

 

Kristof Calvo stelde gisteren overigens de vijf mythes voor rond het plan dat de federale regering heeft uitgewerkt, waarbij ze er voor kiest om Tihange 1 langer open te houden. Het lezen meer dan waard.

geplaatst op: 11/07/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.