Jongeren moeten zich niet wegsteken achter de foute beleidskeuzes van de oudere generatie.

Peeters en Pichal, het welbekende radioprogramma van 9h tot 11h op Radio 1 stopt er mee. Daarom organiseerden ze gisterenavond een slotfeest in de Handelsbeurs in Gent. Met twee debatten die centraal staan: de mondigheid van de burger en de generatieclash. De show wordt vandaag om 9 uitgezonden.

Bij de aankondiging van het generatiedebat hoorden we een jongere die stelde dat we allemaal langer zullen moeten werken, dat vakbonden alleen maar opkomen voor de oudere generatie etc…

Ik dacht, dit is niet het verhaal van alle jongeren. En dus schreef ik mij om deel uit te maken van het panel en werd dezelfde dag nog opgebeld met een uitnodiging.

Gisterenavond was het dan ook zover. Het eerste deel behandelde de mondigheid van de burger en hoe Peeters en Pichal verschillende ministers hiermee vijf jaar lang geconfronteerd hebben. Daar stelde ik dat burgerparticipatie een goeie zaak is, maar niet alle burgers zijn even mondig. Er ontstaat dan ook een probleem als enkel zij die het hardst roepen, gehoord worden.

Politici hebben best een lange termijnvisie, maar zouden nog straffer zijn als ze durven een deel van hun macht af te staan door echte participatietrajecten af te leggen. Op die manier ben je zeker dat de hele bevolking betrokken is.

 

Voor het debat over de generatieclash zaten er ook jongeren van LVSV en ALS klaar voor een reactie. We hadden met zijn drieën een andere mening wat al duidelijk maakt dat het wij-zij verhaal, jong vs oud, niet écht bestaat. Eerder de clash van overtuigingen. De generatieclash lijkt eerder een opgeklopt verhaal, dat in de media makkelijk ingang vindt wegens simplistich.

Ik ben zelf geboren in 1986, het jaar van de ontploffing van Tsjernobil. 26 jaar later heeft België nog steeds niet zijn lesje geleerd op vlak van kernenergie. Ondertussen staan zowel jong als oud voor één grote uitdaging. Het groeiend aantal inwoners en daaraan gekoppeld een grotere ecologische voetafdruk. Hoe lossen we dit op? Dat is de uitdaging voor alle generaties…

Wat met het tekort aan plaatsen bij kinderopvang, onderwijs. Het stil staan op de weg? Leefbaar wonen en vooral... tewerkstelling voor al die mensen? Laat ons daar eens over nadenken in plaats van ons weg te steken achter de fouten van een andere generatie.

Beluister de uitzending: http://www.radio1.be/programmas/peeters-pichal/de-slotshow-van-peeters-pichal 

Of hier het verslag op het journaal: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.22819/MG_120629_JO1_opgeknipt/1.1349291

 

geplaatst op: 29/06/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.