Als Peeters niet naar Rio gaat, brengen wij Rio naar Peeters

Als Peeters niet naar Rio gaat, brengt Jong Groen Rio naar Peeters.

 

De middag voerden we met Jong Groen een actie aan het Martelaarplein, voor de deur van Kabinet Peeters. Terwijl in Braziliƫ de klimaatconferentie Rio +20 plaats vindt, blijven onze ministers van buitenlandse zaken zowel in Vlaanderen (Peeters) en Belgiƫ (Vanacker) in hier. Dus brachten we Rio naar Vlaanderen. Omringd door Braziliaanse kleuren, vlaggen en ballonnen en een ware sambaband brachten we bezoek aan de Minister President, met de wishlist van de Vlaamse jeugdraad onder de arm.

Inhoudelijk schuiven we vier zaken naar voor:

1.       Invoeren van een Hoge Commissaris voor de toekomstige generaties. Hier in Vlaanderen en BelgiĆ« kan dit vertaald worden naar een ombudspersoon voor de toekomstige generaties. Vergelijkbaar met ons voorstel voor een Gentse kindersecretaris. Deze persoon kan de stem vertolken van de toekomstige generaties, door o.a. beleidsmaatregelen te toetsen aan de duurzaamheid. We moeten Ć©cht niet wachten op een internationaal akkoord om dit in te voeren.

  1. Niet alles dat tastbaar is, is waardevol. Om een graadmeter te kennen, is het Bruto Binnenlands Product niet de juiste indicator. Nieuwe indicatoren om duurzame ontwikkeling te meten, zoals de Index voor Duurzame Economische Welvaart (ISEW) kunnen een meerwaarde betekenen. Welvaart wordt nu gemeten door het kijken naar de groei van het bruto binnenlands product. Die maatstaf  is verre van een goede indicator om het welzijn en de levenskwaliteit te meten. Hoog tijd dus om sociale en ecologische criteria op te nemen in een realistische indicator voor duurzame ontwikkeling.

  2. Inzetten op een groene economie. Een mooie slogan, maar hierop inzetten zou verschillende voordelen hebben. Meer jobs: interessant om bv. de jongerenwerkloosheid tegen te gaan. Daarnaast wordt ingezet op een kwaliteitsverbetering van het milieu.

Een alliantie tussen werk en leefmilieu, zoals men in Brussel heeft opgericht, kan ook in        Vlaanderen voor zuurstof in nieuwe groene sectoren zorgen en jobs creĆ«ren voor jongeren.

  1. Om de ontwikkelingslanden te overhalen om te investeren in een duurzame en groene economie, moeten de Westerse landen ā€˜first moversā€™ zijn en partnerschappen uitbouwen waarin de noodzakelijke milieuvriendelijke technologieĆ«n worden uitgewisseld.

 

Peeters, nam voldoende tijd, en dat moet gezegd, om onze voorstellen te aanhoren en er op te antwoorden. Er valt natuurlijk wel iets te zeggen voor het feit of Peeters al dan niet een meerwaarde kan betekenen door zelf aanwezig te zijn. Toch staat zijn afwezigheid symbool voor het gebrek aan ambitie van deze Vlaamse regering om de uitdagingen van klimaatverandering tegen te gaan. Bijzonder jammer, want Vlaanderen kent grote uitdagingen op vlak van leefbaarheid als meest dicht bevolkt gebied van Europa.

Jong Groen houdt de vinger aan de pols en blijft de kaart van de duurzaamheid trekken. We hoeven Ć©cht niet te kijken als konijnen op een lichtbak tot er ergens anders iets gebeurt. Zelf ambitieus zijn en dit ook uitdragen, dat zou een sterk signaal zijnā€¦

geplaatst op: 20/06/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.