Wat een politieke week!

Wellicht viel de mond van heel wat mensen open toen Joke Schauvliege aankondigde dat ze de milieuvergunning voor Uplace in Machelen dan toch ging toekennen. Ondanks de negatieve adviezen van heel wat verschillende organen ontkent onze minister van milieu het zonlicht en geeft ze een ‘go’ aan de bouw van het winkelcentrum. Je zal maar een klerenwinkel hebben in bv. het Leuvense…

Inhoudelijk dus een ongelooflijk foute keuze. Al is het maar omdat de mobiliteitsknoop aan de Brusselse ring hiermee nog moeilijker te ontwarren valt en de CO2-uitstoot hiermee niet wordt teruggedrongen, in tegendeel.

Politiek strategisch blijkbaar een groot probleem binnen de Vlaamse regering want Vlaams vice-minister-president Ingrid Lieten liet openlijk blijken dit onbegrijpelijk te vinden. Althans tot het overleg op de ministerraad van vrijdag. ‘Ze kon ook moeilijk anders’. Blijkbaar stuurt ze weeral mails rond met beledigingen voor haar collega’s uit de Vlaamse regering… Sp.a bijt binnen de Vlaamse regering (weeral) in het zand. Filip Watteeuw stelde zich deze morgen terecht de vraag wat sp.a nog in de Vlaamse regering doet. ‘De middenstand regeert het land’. Benieuwd overigens welke rol ze zullen spelen bij de cultuursubsidies voor bijvoorbeeld het Gents Filmfestival en Les Ballets C de la B.

Tegelijkertijd kwam in het nieuws dat de Europese Commissie een aantal aanbevelingen doet voor België: verschuiven van lasten op arbeid naar milieutaksen. Iets waar de federale regering vrij snel en eenvoudig werk zou van kunnen maken. Maar daar bleef het zeer stil.

Dan is het natuurlijk nog de oppositie om iets aan die radiostilte te doen. Ik heb het niet over Groen, maar de N-VA. Meestal voert de partij oppositie door te zeggen waar ze tegen zijn. Dit was eens iets anders. Gelukkig! Alhoewel… Ze hadden het licht gezien en de oplossing gevonden voor het energievraagstuk. Om de ontmanteling van de kerncentrales mogelijk te maken, is het voorstel… een nieuwe te zetten! Waar in andere landen, zoals Duitsland, keihard wordt ingezet op de afbouw van kernenergie, wil N-VA blijkbaar niet back to the future, maar de toekomst terug bij af. Ook de grondstof voor kernenergie is niet oneindig en bovendien niet veilig. De kop ‘om de tien jaar kans op ramp met kernenergie’ spreekt volgens mij boekdelen. Meer dan één reden om te kiezen voor duurzaam energie en een beleid dat daarvoor kiest.

 

Gisteren zakten meer dan 400 ecologisten naar Mechelen af om de start van de campagne mee te maken. Tal van vormingen en handige tips zorgden voor een bijzonder interessante maar vooral enthousiasmerende dag. Het gaat goed met Groen, met de leden en de voorstellen die we naar voor schuiven...Dat blijkt ook uit de Groene politieke salons die over heel Gent worden georganiseerd, meer dan 25 afspraken bij de kandidaten thuis, telkens met een goed gevulde salon en boeiende gesprekken. Zo ook vrijdagvond bij ons thuis…

Nog enkele maanden om zoveel mogelijk Gentenaars te overtuigen, mee voor een stad van de toekomst te kiezen. We gaan er voor! 

geplaatst op: 03/06/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.