Van een linkse hoogdag tot de zwarte tegenhanger

1 mei maakt altijd de gemoederen los bij heel wat mensen, zowel positief en negatief.

 

Er zijn nog weinig ‘vrije dagen’ waarbij mensen effectief de straat op komen. Dag van de arbeid kan dit nog steeds. Hoewel er heel wat verschillende strekkingen zijn die het liever anders hadden gezien, het is nu eenmaal de verdienste van de socialistische beweging.

Toch is het tegelijk zeer bitter dat op een moment waar een deel van links of progressief België – zo je wil – hun ‘hoogdag’ beleven, dat uitspraken als ‘wij hebben het recht om te discrimineren’ of ‘Nederland moet uit de EU stappen’ (respectievelijk het VB en Wilders) niet alleen de media halen, maar ook nog eens draagvlak blijken te hebben.

Extreem rechts in Vlaanderen is er in geslaagd bij veel mensen de geesten te veranderen. Daarbij bieden ze geen oplossingen voor problemen waar mensen van wakker liggen, maar creëren ze die net. Ten voordele van hun eigen electoraat, tot de N-VA  op de proppen kwam ten minste.

De verkiezingen in Frankrijk hebben ook pijnlijk duidelijk gemaakt dat met bijna 20% van de kiezers extreem-rechts daar de beste score ooit heeft gehaald.

De verkiezingen in Nederland in september zullen duidelijk maken wat het gevolg is van een gedoogbeleid door extreem rechts en hoe die partij het er van af zal brengen. Welke de gevolgen zijn voor zij die niet de oorzaak zijn van de crisis, maar er wel onder te lijden hebben is al lang duidelijk.

Hoewel in Vlaanderen de ster van het VB tanende is, is het wel opvallend hoe zeer de N-VA er in slaagt om in veel punten dat ‘gat’ dat Vlaams Belang laat in te vullen. Tegelijk is de vaststelling dat zowel in Nederland en Frankrijk extreem-rechts opvallend aanwezig is.

De eerstkomende verkiezingen in België zijn de lokale verkiezingen… Een volgende graadmeter voor de politieke temperatuur, ook in Gent. Onze fantastische stad lijkt een uitzondering te zijn op Vlaanderen wat betreft de verhouding van de progressieve en linkse partijen met de andere. En dat moet ook zo blijven.  Toch komt dit niet zomaar uit de lucht gevallen… Zowel sp.a en Groen zijn in de wijken verankerd, komen maandelijks bij de buurtbewoners over de vloer en omgekeerd.

Elke partij, maar vooral elk verhaal begint van onder uit en is het beste gedragen wanneer de basis mee is. Links en progressief moet (terug) naar de wijken, tussen en dichterbij de mensen… Misschien is dat wel de reden waarom zowel sp.a en Groen het in Gent beter doen dan de landelijke gemiddelden? De strijd voor 14 oktober is nog lang niet gestreden. Voor vijf maand en half voor de Gentenaars kiezen voor een ecologisch en sociaal beleid voor en met de Gentenaars of voor een kil en rechts Gent.

We gaan er voor samen. Want Gentenaars doen het samen. Om te beginenn met zaterdag op de kick-off van de campagne en vooral met de voorstelling van het programma van sp.a en groen samen. Voor Gent, als stad van de toekomst.

geplaatst op: 02/05/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.