Jong Groen en sociaal overleg - werkloosheid en De Coninck

De voorbije anderhalf jaar is er bij heel wat verschillende acties (staking en/of betoging) van de vakbonden nogal wat gezegd en geschreven, zowel pro als contra.

Voor Jong Groen een reden om tijd uit te trekken het debat te voeden en ten slotte zelf te voeren. Daarvoor nodigden we twee sociale partners uit (ACLVB en VOKA) en anderzijds 'twee experten' (Marc De Vos en Jan Buelens – progresslaw), samen gingen ze een uur het debat aan over stellingen zoals: ‘Heeft het sociaal overleg nog wel een toekomst?’ ‘Zijn vakbonden niet te veel de handpoppen van de politiek?’etc. Het werd een eerlijk, boeiend debat, met verschillende standpunten; de één al technischer dan de ander. Wie over twitter beschikt kan hiereen aantal standpunten lezen.

Ook omwille van die reacties van de voorbije maanden op bepaalde vakbondsinitiatieven zijn werknemersorganisaties zich intern aan het beraden hoe op langere termijn hun draagvlak te versterken en in het bijzonder ook jongeren aan te spreken om lid te worden en in het beste geval te militeren.‘Nieuwe actiemiddelen’ zouden heiligmakend zijn. Wie kan het volgende inspireren?

Gisteren (23/04/2012) organiseerden ACV en ACLVB samen een dag rond werkloosheid. Het werd niet een typische drukkingactie waarbij een groep militanten voor een kabinet kabaal gaan maken over het feit dat ze niet gehoord worden. Waarbij een kleine groep vertegenwoordigers met de minister een half uur de tijd nemen om afspraken te maken. Neen, niets van dat dus.

Eerst werd door de vakbonden toegelicht wat nu juist de nieuwe voorstellen van de regering zijn rond werkloosheidsuitkeringen (en wat er nog niet beslist is). Om daarna de minister van werk uit te nodigen voor anderhalf uur, waarbij vijf werkzoekenden met verschillende achtergrond hun verhaal konden doen. Minister De Coninck verdient in elk geval een pluim voor haar tijd die ze daar had voor vrij gemaakt en de openhartigheid waarbij ze de mensen te woord stond. Ook voor de aanwezigen was dit een zeer mooie formule om mee te debatteren en te volgen. Voor de minister ongetwijfeld ook een meer boeiend dan de traditionele wijze. Het is natuurlijk minder aantrekkelijk voor de pers. Liever 300 man op straat dan te zien zitten in een zaal, aandachtig aan het luisteren. Desalniettemin is er nog steeds De Wereld Morgen. Een verslag vind je dan ook hier en het standpunt van de vakbonden hier.

 

geplaatst op: 24/04/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.