Geert

Vandaag raakte bekend dat Geert Lambert 'stopt met acitieve partijpolitiek'. Voor iemand die samen met Geert en vele anderen een aantal politieke watertjes doorzwommen hebben, doet dit - zacht uitgedrukt - een beetje raar.

Geert gaat terug tot de Volksunie, jawel de Volksunie. Hoewel ik via spirit een zekere waardering heb gekregen voor regionalisme binnen Europa, is het Vlaams-nationalisme nooit mijn ding geweest. Spirit en vooral SLP was veel meer dan dat alleen: een positieve, progressieve visie, wars van hokjes denken, strevend naar een sterke democratie, met een zo sterk mogelijke participatie van onder uit, met betrokkenheid van iedereen...

Veel zelfverklaarde progressieven plaatsen alles met de benaming 'liberalisme' onmiddelijk in de VLD-hoek. Toegegeven: begrijpelijk. Toch onterecht, niet alles is verzuild in Vlaanderen.

Gelijke kansen, vrijheid en verantwoordelijkheid, de kernwoorden van het sociaal-liberalisme van SLP.

Nostalgie naar SLP? Niet echt. Vooral het voluntarisme en de opperbeste sfeer bij de militanten blijft me bij. De analyse en de aanpak van het ecologisme gaat naar mijn aanvoelen verder dan het sociaal-liberalisme en is hoe langer hoe meer de enige politieke strekking die een antwoord biedt op de uitdagingen die op ons afkomen.

In zijn radiointerview geeft Geert aan dat visie en ideologie in zijn politiek handelen centraal stond. Niet naar de mond praten, maar de politieke discussie aangaan. Of zoals hij het zelf stelt: 'Dit is mijn programma en hiermee ga ik naar de kiezer. Bevalt het niet? Dan stem je niet op mij.' Vandaag maakt Geert de slogan van SLP in 2009 waar: 'Durven veranderen, nu zeker'. Het zelfrelativeringsvermogen die Geert typeerde maakte van hem een aangename man.

Geert Lambert, of je nu voor of tegen zijn visie bent, is een grote meneer...  

geplaatst op: 20/03/2012

< Terug

Nieuwsbrief

Indien u op de hoogte wenst te blijven van mijn campagne, kunt u zich hier inschrijven op de nieuwsbrief.